PATRIJARHU se stanje naglo pogoršalo, a evo kako se danas oseća

Patrijarhu Irineju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji se od početka meseca leči u Vojnoj bolnici Karaburma od virusa korona, juče se stanje naglo pogoršalo. Iako je danima bio stabilno, patrijarh je u četvrtak dobio visoku temperaturu i jak kašalj, zbog čega je, na predlog državnog vrha sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, hitno intervenisao tim najeminentnijih srpskih lekara.

Zahvaljujući brzoj reakciji stručnjaka, patrijarh je već u toku današnjeg dana bio u vidno boljem stanju.

Terapija dala rezultate

– U četvrtak tokom dana patrijarhu je naglo skočila temperatura, na preko 39 stepeni, a istovremeno mu se javio i jak kašalj. Odmah je alarmiran državni vrh, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, te je po njihovom nalogu hitno održan konzilijum naših najeminentnijih stručnjaka, koji su ustanovili i predložili najbolji način daljeg lečenja poglavara SPC. Srećom, terapija je odmah dala dobre rezultate i Irineju se stanje popravilo tokom današnjeg dana. Ipak, svakako je pod pojačanim nadzorom lekara, koji iz minuta u minut prate zdravstveno stanje patrijarha – ispričao je sagovornik.

Podsetimo, patrijarh Irinej je 1. novembra služio liturgiju i opelo na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, nakon čega je u sklopu redovne procedure testiranja ustanovljeno da je pozitivan na kovid. On je nakon toga, 4. novembra, primljen u Vojnu bolnicu Karaburma, gde se i sada nalazi.

Odmah po njegovom prijemu u bolnicu, saopšteno je da o zdravstvenom stanju patrijarha brine tim lekara različitih specijalnosti.

Vikarni episkop remezijanski Stefan rekao je juče da je “zdravstveno stanje patrijarha Irineja i dalje dobro”.

– Patrijarh je dobro. Izaći će iz bolnice kada prođe onih 14 dana – rekao je agenciji Srna vladika Stefan.

Izvor: Srbijadanas.com