OVO SU PUTINOVI USLOVI ZA UKRAJINU: Sve precizno izneo Erdoganu

Putinovi zahtevi za Ukrajinu otkriveni su nakon razgovora sa turskim predsednikom.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u četvrtak uveče sa turskim predsednikom Redžipom Tajipom Erdoganom, i izneo mu precizno ruske zahteve čije bi ispunjenje omogućilo mirovni dogovor sa Ukrajinom. Razgovoru je prisustvovalo i nekoliko turskih zvaničnika, a jedan od njih, portparol i savetnik Erdogana, otkrio je detalje.

Ibrahim Kalin rekao je za Bi-Bi-Si da je Putin izneo zahteve koji spadaju u „dve kategorije“, i da zahtevi iz prve grupe „ne bi bili teški“ za Ukrajinu.

Putin zahteva da Ukrajina ne podnese zahtev za ulaz u NATO, na šta je predsednik Volodimir Zelenski već pristao. Potom da prođe kroz proces razoružavanja, kao i denacifikacije, koju Putin često pominje. Bi-Bi-Si javlja da bi Zelenski, koji je Jevrejin i kojem su preci stradali u Holokaustu, smatrao ovo dubokom uvredom ali da nije isključeno da bi prihvatio.

– Moguće je da bi bilo dovoljno samo da se javno osudi bilo koja forma neonacizma, i da se obeća da će se sa njenim pristalicama obračunati – ocenjuje britanski medij.

Četvrti zahtev u grupi je zaštita ruskog jezika na teritoriji Ukrajine.

Ali u drugoj grupi leži nekoliko težih zahteva, i Putin je Erdoganu predočio da bi oni mogli da budu rešeni ukoliko se prethodno bude sastao sa Zelenskim lice u lice. Kalin nije precizirao koji su zahtevi u drugoj grupi, objasnio je samo da se tiču Donbasa i Krima.

– Putin je bio vrlo jasan i koncizan tokom razgovora – dodao je Kalin.

Izvor: Srbijadanas.com