OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U NEMAČKOJ: Posao čeka, a za neke nije potrebna ni DIPLOMA!

Od januara sledeće godine svi strani državljani postaju ravnopravni sa građanima Nemačke i državljanima drugih zemalja EU na tržištu rada u Nemačkoj

Novi zakon omogućiće dobijanje šestomesečne vize za dolazak u Nemačku kako bi uopšte tražio posao.

Inženjeri, informatičari, lekari, biolozi, hemičari, ali i vodoinstalateri, pekari, negovatelji, neka su od najtraženijih zanimanja u Nemačkoj.

Lista, koju je polovinom 2018. objavila Nemačka Savezna agencija za zapošljavanje, nudi pregled zanimanja koje radnici bez nemačkog državljanstva mogu da obavljaju u ovoj zemlji. Kako se navodi, radnika nedostaje, a jedna od mera za rešavanje ovih problema je “ciljana imigracija”.

Iako je zapošljavanje stranih državljana u Nemačkoj znatno olakšano, a značajne olakšice se tek očekuju od početka iduće godine, prvo je neophodna provera kvalifikacija. Ipak, za neka se zanimanja neće tražiti diploma.

Lista najdeficitarnijih zanimanja u Nemačkoj

inženjeri svih vrsta

informatičari

lekari

biolozi

hemičari

matematičari

tehničari

električari

vodoinstalateri

lakireri

keramičari

kuvari i pekari

stolari

negovatelji

Od januara sledeće godine svi strani državljani postaju ravnopravni sa građanima Nemačke i državljanima drugih zemalja EU na tržištu rada u Nemačkoj.

Poslodavac neće više morati da dokazuje da na domaćem tržištu rada nema odgovarajućih stručnih kadrova. Nije čak ni neophodno da potencijalni radnici budu stručni u deficitarnim zanimanjima, jer se tržište rada otvara za sve obrazovne profile, ali će deficitarci lakše naći posao.

Jedino je neophodno da potencijalni došljaci u Nemačku budu kvalifikovani za neki posao, a stručnost se dokazuje diplomom stručne ili visoke škole. Diploma nije neophodna za IT stručnjake. Oni ne moraju imati formalno obrazovanje, već pet godina radnog iskustva.

Novi zakon omogućiće dobijanje šestom esečne vize za dolazak u Nemačku kako bi se uopšte tražio posao. To znači da je zabranjeno tražiti posao ukoliko se dođe bezvizno, odnosno turistički. Strani državljani tokom tog šestomesečnog boravka u Nemačkoj radi traženja posla moraju da se sami brinu o sebi, odnsosno da dokažu da imaju dovoljno novca za život u Nemačkoj i da neće računati ni na kakvu socijalnu pomoć.

Izvor: Espreso/Srpskainfo/Foto: Profimedia