OVO JE KONOV NAJNOVIJI PREDLOG: Zatvoriti sve na 5 dana ili naredna 2 vikenda

Foto: Printscreen Ilustracija

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona završena je nešto je posle 9 časova, a kako Kurir saznaje, nije doneta nijedna nova odluka.

– Razmatrano je da se zatvore za vikend svi restorani u ski centrima. Međutim, sve ostaje kao do sada i to do petka kada će biti nova sednica Kriznog štaba. U petak će biti na razmatranju i predlog da tržni centri za vikend rade do 16 sati – sazanje Kurir od medicinskog dela Kriznog štaba.

Inače, doktor Predrag Kon na početku sednice Kriznog štaba odustao je od ideje o skraćenju radnog vremena na 18 sati i predložio da ništa ne radi naredna dva vikenda. Potom je usledila rasprava o predloženim merama, Kurir saznaje od medicinskog dela Kriznog štaba.

– Na sledećem sastanku u petak će se raspravljati o modelima reagovanja u toku vikenda i o tome će se doneti odluka. Jasno je procenjena epidemiološka situacija da se dalje pogoršava i zato neophodno maksimalno pojačati kontrolu. Iako je bila pojačana u poslednje vreme, treba nastaviti s kontrolom. Pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama. Nemamo zasad podatke koji ukazuju na veliki rizik, a to je bitno jer su iskustva iz drugih zemalja takva da se prenošenje u školama dešavalo zato će nadzor biti pojačan – rekao je Kon nakon sednice.

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake škole i lokalnog zavoda na terenu.

– Razgovaralo se o školama, pooštrava se nadzor. Nemamo dovoljno podataka da se centralno prelazi na onlajn nastavu. Bilo je i tih predloga, ali je zvanična odluka samo da se pojača nadzor.

Kako kaže, na sednici je bilo različitih stavova ali su se usaglasili da se preko vikenda moraju preduzeti neke mere i ostavljeno da se pripremi predlog koji bi u petak mogao biti usvojen za ponašanje preko vikenda.

– Mere će se odnositi na sva mesta gde postoje žarišta i mogućnosti prenosa, ali to nije danas definisano. Danas je jasno definisano da su posebno značajna mesta skijališta, zimovališta odakle nam se vraćaju sa dokazanim infekcijama i onda se to prenosi – kaže Kon i dodaje da je bilo rasprave i o kafićima i restoranima u Beogradu, ali da će se o tome više raspravljati na sednici u petak.

– Sat, dva ne rešava pitanje, glavno je pitanje poštovanje mera, a najvažnije je da se dalje sprovodi vakcinacija. To će dati rezultate bez obzira na situaciju koju trenutno imamo. Povećanje vakcinisanosti najvažnije u ovom trenutku – naglašava epidemiolog.

Kon kaže i da je virus masovno u cirkulaciji, može biti asimptomatskih slučajeva obolevanja kada osoba dođe da primi vakcinu, a tek nakon toga se pojave simptomi zaraze.

– S druge strane, može naknadno posle prve doze da se inficira. Utisak je da su takvi slučajevi uglavnom blagi.

Izvor: Kurir