OVO ISTIČE NAJSTARIJI STANOVNIK NA SVETU: “Pijem je svakog dana”

Ako ste u prodavnicama uvek zaobilazili police sa surutkom ili je bacali ako sami kod kuće pravite jogurt, kefir ili sir, nemojte to više raditi jer je surutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat.

Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoj prekrasan ten upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savetovao ju je čak i cenjeni doktor Paavo Ariola. Dokaz da je sirutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak koji je doživio 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio sirutku svaki dan i s ponosom to isticao.

Sastav i lekovitost surutke

Za prehranu je ova namirnica prikladna od rođenja do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti kao dodatak za mleko u prehrani beba.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1% belančevina i preko 93% vode. Glavni sastojci sirutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Samo 26 kalorija sadrži sto grama sirutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnjačom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Narodni lek za probavu

Mlečna kiselina koju posjeduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala crijeva.

Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći kod:

– hroničnog umora i stresa
– debljine i prejedanja
– visokog pritiska
– pada imuniteta
– želučanih tegoba
– bolesti jetre
– kandide
– čišćenja organizma od toksina

Priprema i primena surutke

Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti u prodavnicama ili u trgovinama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu “pumpane” hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Zato što ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje piti umereno, no možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašičicu surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka.

Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljašnju negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Izvor: Balkanspress.com