Otkriveni podaci od kojih se ledi krv u žilama! Srbiju špijunira više od 60 službi!

Srbiju u ovom trenutku aktivno špijuniraju agenti iz najmanje šezdeset država, tvrde bezbednosni stručnjaci.

Strane obaveštajne agencije napravile su u našoj državi svoje agenture, koje su u svakom trenutku spremne za subverzivna dejstva, lansiranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti.

Najaktivnije špijune u Srbiji, tvrde eksperti, imaju američka CIA, britanski MI-6 i nemački BND, kojima logističku podršku pružaju agenti iz država u regionu.

Sukob velikih sila

Profesor Milan Mijalkovski, bivši dekan Fakulteta bezbednosti, kaže da Srbiju treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova, odnosno sukoba geopolitičkih interesa Amerike, Rusije, Kine, Turske…

– Svetskim interesima koji se prelamaju ovde na Balkanu treba dodati i agresivni nastup Zapada i EU u pogledu Kosova. U svakom slučaju, Srbiju trenutno ‘istražuju’ obaveštajne službe šezdesetak zemalja. One su stvorile agenturu koja je spremna, osposobljena i školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vesti, do uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti su respektabilne i stalno se povećavaju. Glavni cilj im je da prinude Srbiju da prizna Kosovo. Kako naš otpor jača, tako treba očekivati i pojačavanje pritisaka… – tvrdi Mijalkovski za „Politiku“.

Bivši šef policije Marko Nicović kaže da 90 odsto stranih agenata u Srbiji dolazi sa Zapada.

– Najjače delovanje svakako imaju Amerikanci, Englezi i Nemci, mada i Turci pojačavaju svoje prisustvo. Ipak, strane službe za značajnije akcije čekaju ‘mig’ Vašingtona, dok su Britanci i njihovo iskustvo u vrbovanju ljudi nezamenljivi. Ima i špijuna iz BiH i Hrvatske, kao i iz država u regionu, ali oni više pružaju logističku pomoć. Oni skupljaju svaku vest, prate akcije Vlade, uspehe i neuspehe, na osnovu kojih prave planove za svoje ciljeve – podvlači Nicović.

Imaju ‘svoje’ ljude

Bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić slaže se da postoje sve jača špijunska delovanja u Srbiji.

– Za to se koriste diplomatija i obaveštajne agenture. Svaki diplomata veće zapadne zemlje ima svoje operativne kontakte među opozicijom, nevladinim organizacijama i raznim udruženjima. U našoj državi svakako su najaktivniji Amerikanci, Nemci, Francuzi i, pogotovo, Englezi. Svoje agente imaju i Slovenci, Hrvati, Bosanci…

Sa velikom sigurnošću možemo reći da u Srbiji deluje najmanje pet velikih obaveštajnih sistema, kojima pomažu manji. Oni kao izvore koriste ‘krtice’, koje aktivno prikupljaju informacije, i ‘obzervere’, koji proučavaju i slažu te informacije, na osnovu kojih potom rade analize i preduzimaju akcije na terenu – zaključuje Spasić.

Izvor: Interamagazin/Informer / Foto: Printscreen