OTKRIVEN SKANDALOZNI PLAN ZAPADA? Spremaju oštar napad na Rusiju

U Briselu, ministarka spoljnih poslova pozvala je svoje kolege iz NATO-a, G7 i EU da „prihvate pouzdane partnere, a ne da budu zavisni i dužni od bilo koje zemlje“ za naftu ili gas.

Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Trus traži saglasnost međunarodne zajednice da pojača podršku Ukrajini, suočenoj sa kontraofanzivom ruskih snaga.

Ministri spoljnih poslova sa celog Zapada okupili su se u Briselu da razmotre kako da održe pritisak na Rusiju.

Gospođa Trus je rekla da želi da saveznici pristanu da učine više na ograničavanju izvoza ruske nafte i gasa.

Ali ona je takođe rekla da postojeći režim sankcija nanosi štetu Rusiji.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla: „To možete videti na ruskim berzama, ruskim tržištima novca, činjenicu da ljudi moraju da čekaju u redu za banku ili stanicu metroa“.

Gospođa Trus je dodala da Zapad treba da učini više na sankcijama, posebno u vezi sa izvozom fosilnih goriva u Evropu, kako bi „odsekao i osakatio“ rusku ekonomiju.

Otprilike polovina gasa Evropske unije i jedna četvrtina uvoza nafte dolazi iz Rusije.

U međuvremenu, ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel otputovala je u Poljsku da pokrene novu porodičnu šemu za ukrajinske izbeglice.

Prema proširenoj šemi, koja je najavljena ranije ove nedelje, britanski državljani i svi koji su se nastanili u Ujedinjenom Kraljevstvu moći će da se prijave da dovedu svoje roditelje, dede i braću i sestre u zemlju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je insistirao da će rat u Ukrajini „planirati“, uprkos tome što je zauzeo samo jedan veliki grad – Herson na jugu.

Na drugom mestu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za „nuklearni teror“ nakon što je navodno bombardovala veliku nuklearnu elektranu, izazvavši požar.

Vlasti kažu da je elektrana u Zaporožju – koja je najveća te vrste u Evropi – bezbedna i da je nivo radijacije normalan.

To dolazi nakon što je predsednik Zelenski zatražio od Putina razgovore jedan na jedan, rekavši da je to jedini način da se okonča rat.

On je takođe apelovao na NATO da isporuči ratne avione.

Izvor: Srbijadanas.com