OTKRIVEN SADRŽAJ PISMA NIKOLE TESLE: Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva “Mihajlo Pupin”, gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

“Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin”, napisao je Tesla.

“Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine”, rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji “Klub 2”.

Ona je podsetila i na pismo naseg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da “Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda”.

“Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin”, pisao je Tesla 1895.

“Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj bibljioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo” rekla je Ninković Tašić.

(Kurir.rs/Tanjug)