OPŠTA PANIKA NA ZAPADU: Putin ne prestaje da ŠOKIRA SVET

Vladimir Putin
Foto: Printscreen YouTube

Zapad u prva 24 sata po odluci Rusije da prizna nezavisnost DNR i LNR i tamo pošalje mirovne trupe, osim diplomatskih osuda, nije učinio gotovo ništa!

Iako je Zapad očekivao, pa čak i najavljivao da će Rusija priznati samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DNR i LNR), te da će na to odgovoriti automatskim žestokim sankcijama, desilo se suprotno od toga.

Zapad u prva 24 sata po odluci Rusije da prizna nezavisnost DNR i LNR i tamo pošalje mirovne trupe, osim diplomatskih osuda, nije učinio gotovo ništa!

Iz SAD su stigle ocene da ovaj potez Rusije „još ne predstavlja invaziju” na Ukrajinu zbog koje bi automatski bio aktiviran širi paket sankcija. Štaviše, predsednik Džozef Bajden potpisao je samo izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa DNR i LNR, dodavši da se nastavljaju konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima.

Velika Britanija je sa svoje strane uvela sankcije protiv pet ruskih banaka i troje bogatih pojedinaca, a najoštrija reakcija stigla je iz Berlina, pošto je nemački kancelar Olaf Šolc naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2. Ipak, postavlja se pitanje ko će od ove odluke imati više štete pošto je članicama EU, a naročito Nemačkoj, neophodan ruski gas za normalno funkcionisanje privrede.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je da će sankcije koje će usvojiti EU protiv Rusije biti veoma snažne, ne precizirajući detalje, osim da će sankcije „ciljati one koji su umešani u nezakonitu odluku priznanja oblasti Donjecka i Luganska, banke koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama, sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU, kao i trgovinu dva otcepljena regiona sa EU“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi njegova zemlja mogla da raskine diplomatske odnose sa Rusijom, pozvao saveznike Ukrajine da ne čekaju na dalju eskalaciju da bi uveli sankcije Moskvi, ali i dodao da su mali izgledi za sukob velikih razmera sa Rusijom.

S druge strane, iz Moskve je ponovljeno da će Rusija garantovati bezbednost DNR i LNR. Prema sporazumu koji je Rusija potpisala s ovim samoproglašenim državama, a koji su juče ratifikovale sve tri strane, u slučaju da dobiju poziv neke od njih, vojna pomoć biće automatski upućena. Na liniji razdvajanja su i juče nastavljeni sukobi sa žrtvama s obe strane. Donjeck je prijavio smrt troje civila u akciji ukrajinskih diverzanata, a Kijev dva ubijena i 12 ranjenih vojnika u granatiranju koje su izvršile proruske snage. Ipak, lider DNR Denis Pušilin izjavio da će se, i pored toga što mogu da traže rusku vojnu pomoć, osloniti na vlastite snage. U međuvremenu jake ruske snage su u regionu Rostova, nedaleko od granice sa DNR i LNR, spremne da veoma brzo uđu u akciju.

Analitičari procenjuju da će rusko priznavanje nezavisnosti DNR i LNR, iako su sa Zapada saopštili da ono automatski sa sobom povlači prekid diplomatskih pregovora, zapravo primorati SAD i NATO da sednu za sto sa Rusijom i pronađu rešenje za glavni kamen spoticanja između zapadnog vojnog saveza i Moskve – širenje na istok i pomeranje raketnog naoružanja na granice Rusije, koje je i dovelo do ukrajinske krize.

Izvor: Srbijadanas.com