OGLASIO SE SRPSKI METEOROLOG: Slede pljuskovi, gromovi, grad, pozato kada će se vreme prolepšati

Foto: Ilustracija

Očekivali smo vreli jul, ali u drugoj polovini jula potpuno se preokrenula meteorološka situacija. Formiranjem sekundarnog ciklona u Jadranu počinje period veoma obilnih padavina.

– Danas tokom dana nad regionom jača destabilizacija atmosfere i od sredine dana pojava jakih i često veoma snažnih grmljavinskih pljuskova, koji će posle podne jačati i ponegde prerastati u vremenske nepogode. Najsnažinije nestabilnosti se za sada očekuju prvo nad središnjim delovima BiH, središnjoj i istočnoj Srbiji, da bi se zatim posle podne polako proširili nad gotovo ceo region. U toku noći obilne padavine bi zahvatile i središnje i zapadne predele Hrvatske kao i zapad BiH – napisao je na svom fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

Padavine će, objašnjava, imati dosta neobičan pravac pružanja s obzirom na to da nam dolaze u sklopu jugoistočnog i istočnog strujanja koje se javlja kao posledica ciklona nad Jadranom.

– Sve do utorka nad regionom će biti veoma nestabilno uz čestu smenu suvih perioda i veioma jakih grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za snažne grmljavisnke nepogode uz pojavu veoma obilne kiše (preko 40mm za 1 sat), grada, olujnog vetra i jakog sevanja. Proračuni modela su od jutros (posebno evropskih kao ECMWF-a i ICON) dodatno povecali očekivane akumulacije i pred nama su najverovatnije izuzetno obilne padavine.

Čubrilo ističe da je reč o lokalnim pojavama i da vremenske prilike neće uticati na izlivanje velikih reka, poput Dunava, Save, Drine, Kolubare, sve tri Morave, Peka, Timoka, Tise, Mlave… Ipak, vodostaji će porasti.

– Sa druge strane planinske rečice i potoci kao i manje pritoke ovih reka bi jako lako mogli prevazići svoja korita i usloviit nagle, bujične, poplave. Ovo posebno važi za zapadnu BiH, delove središnje i istočne BiH, zapadnu i jugozapadnu Srbiju gde bi najverovatnije palo od 100mm do 170mm taloga, što su zaista ogrormi padavinski totali. Za sada se katasrofa razmera one koja je zadesila delove Nemačke ne očekuje jer će ti totali uglavnom da se akumuliraju u 4-5 dana ali u nekim mestima koja su blizu tokova koji su skloni izlivanju može biti velikih problema.

– U nižem delu regiona, pre svega Panonskij niziji biće pojave podrumske vode, vode na njivi… A nažalost veliki problem će predstavljati naleti gradonosnih oluja koje će praviti veliku štetu.

Od utorka sledeće nedelje biće pretežno suvo i toplije, ali se za sada velike vrućine ne očekuju.

Najtoplije moglo bi da bude oko 25. jula, posle čega može da dođe do ponovnog osveženja.

Izvor: Srbijadanas.com