Oglasio se Novak: Neću odustati da se borim za pravdu i istinu

Najbolji svetski teniser Novak Đoković juče je podelio veličanstvenu sliku sa protesta u Beogradu, čime je podržao narod koji protestuje protiv Rio Tinta i eksploatacije litijuma u dolini Jadra. Međutim, nije prošlo mnogo, a napadi na prvog reketa planete počeli su da se ređaju, a on je posle svih tih komentara naveo da će se „boriti za pravdu i istinu“.

Na Novakovu suprugu Jelenu danas su udarili tabloidi pod kontrolom Aleksandra Vučića, pa su Alo, Večernje novosti i 24sedam napali Jeleninu majku Veru. I to nije sve, već je i lažna opozicionarka Tatjana Macura našla za shodno da opljune po Noletu, najboljem sportisti kog smo ikada imali.

Sada se Đoković još jednom oglasio, podelio je svoj stav sa javnošću na Instagramu, a mi vam njegovu objavu prenosimo u celosti:

„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od „pozicije“ i „opozicije“, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao što su vazduh, voda i hrana, a da ne bude „obeležen“ kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista, itd.

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih „zvučnijih“ imena u našem sportu.

Iako mi se to često „obilo o glavu“ u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela ua koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista meša „tamo gde mu nije mesto“, ali ja sam čovek pre neko što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat.

Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu.

S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad.

Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje života i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vladi optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bismo iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku i ostale stvari, u ZDRAVLJE, gde bi nam bio kraj?“, navodi se u objavi Novaka Đokovića, najboljeg sportiste kog je naša zemlja ikada imala.

Izvor: Direktno