OGLASILI SE LEKARI S “BANJICE”: Dosta nam je “privatnih” operacija i nepotizma!

Račun od 440.000 dinara sa Instituta za ortopediju “Banjica” koji je dospeo u javnost i izjava direktora dr Zorana Baščarevića za Direktno.rs da je po zakonu dozvoljeno operisati bez čekanja, uz pacijente, uznemirila je i lekare ove ustanove. Međutim, ministra zdravlja Zlatibora Lončara očigledno nije, jer niti se pojavljuje niti priča o “operacijama za bogate”.

Dakle, svi oni koji imaju novca, mogu da “reše” operaciju ili drugi zdravstveni problem bez čekanja, što jeste predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ali isključivo van radnog vremena. Međutim, lekari sa “Banjice” (čiji identitet ne otkrivamo zbog straha od otkaza), koji izvode te operacije tvrde da oduvek operišu u redovnim smenama i da se protokol za strance, primenjuje i na naše državljane.

– Obraćamo Vam se jer smo posle toliko godina radnog staža, provedenih na Institutu za ortopedsku hirurgiju u situaciji da smo zabrinuti za budućnost naše klinike i sopstvenu budućnost. Pacijenti se žale, a pre svega, mi želimo i hoćemo da snosimo brigu za pacijente i prema pacijentima, ali ne možemo snositi odgovornost za sve. Pacijenti koji su strani državljani treba da se operišu prema tom protokolu, a ne i da se državljani Republike Srbije operišu prema protokolu za strance i da se primoravaju na takve odluke – kažu doktori sa “Banjice”.

Kako lekari kažu, za operacije koje mnogo koštaju, ne postoje ni koronavirus, ni pandemija, niti lista čekanja.

– Redovne operacije se ne obavljaju potrebnim tempom, bez obzira na to koliko su hitne zbog Kovid-19, ali kada pacijenti plate operaciju, operišu se “privatno” i to u prepodnevnim časovima bez obzira na epidemiološke mere, koje je propisala Vlada Republike Srbije. Operacije koje se izvode koštaju mnogo i tada ne postoji ni pandemija niti lista čekanja – tvrde lekari.

Pored problema “operacija za bogate”, zaposleni tvrde da na njihovom institutu vlada nepotizam, ali i da bolnica nije upisana u Agenciju za privredne registre, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. APR od 11. oktobra 2020. godine vodi Registar zdravstvenih ustanova i Jedinstvenu evidenciju subjekata u zdravstvu, pa je obaveza svih da se upišu, primera radi, Univerzitetski Klinički centar Srbije se lako nalazi u sistemu.

– Prof. dr. Zoran Baščarević obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora i funkciju načelnika trećeg odeljenja, dok je njegova supruga dr Violeta Baščarević načelnica odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Institut za ortopedsko hirurške bolesti “Banjica”, ima dugu istoriju, postoji 60 godina, jedna od najuglednijih ustanova Republike Srbije, a po stručnosti i profesionalizmu jedna od najrespektabilnijih ustanova u jugoistočnoj Evropi. Odatle su potekla sva velika imena u ortopedskoj hirurgiji, a nalazi se u situaciji, da nije registrovana u Agenciji za privredne registre i shodno tome nije u mogućnosti da registruje vozilo instituta!

Grupa lekara koja nam se obratila nakon našeg teksta o skupim operacijama bez čekanja, smatra da “sadašnji način rada može da ugrozi funkcionisanje sistema javnog zdravlja Republike Srbije i da napravi neprocenjivu štetu samom Institutu”.

– Ovakav način poslovanja i vođenja Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti koji je neprofesionalan, neadekvatan i nadasve veoma neodgovoran, kako prema osoblju, prema samom Institutu i možda najvažnije prema pacijentima, uz nepotizam, neće doprineti razvoju sistema javnog zdravlja, razvijanju i poboljšanju poslovanja Instituta i usavršavanju – poručuje grupa doktora sa Instituta ” Banjica”.

Izvor: Direktno.rs