NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Poskupeli struja i cigarete, uskoro će i nafra, kafa i alkohol

Sledi usklađivanje akciza sa inflacijom

Struja u Srbiji je od danas skuplja za 3,4 odsto, cigarete za oko 10 dinara po paklici, a može se očekivati da dođe i do redovnog godišnjeg usklađivanja dinarskih iznosa akciza sa prošlogodišnjom inflacijom, koja je iznosila 1,3 odsto, što bi značilo veće cene svih akcizinih proizvoda – naftnih derivata, kafe, alkoholnih pića…

Više za budžet

Prosečna cena električne energije za domaćinstva sada je 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksa i poreza, a ovo poskupljenje će dosadašnji prosečan mesečni račun od 3.000 dinara povećati za oko 100 dinara.

Duvandžije su već objavile da će paklica cigareta od 1. februara biti skuplja najverovatnije za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza, a i iz Udruženja naftnih kompanija Srbije su saopštili da će derivati nafte poskupeti za 1,3 odsto zbog usklađivanja akcize sa indeksom potrošačkih cena u 2020. Dodaje se da će, pošto akciza ulazi u osnovicu za PDV, svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po tom osnovu u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po litru benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG. Reč je o redovnom godišnjem usklađivanju dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti tog prihoda. Ministarstvo finansija još nije saopštilo da li će i ove godine u februaru biti usklađene akcize sa inflacijom, ali donošenje takve odluke bi podrazumevalo poskupljenje derivata nafte, alkoholnih pića, kafe, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, duvanskih prerađevina. Prošle godine je zbog izbijanja epidemije koronavirusa ovo usklađivanje prolongirano za jul.

Vrsta potrošnje

Ekonomista Milan Kovačević kaže za Kurir da je inflacija od dva odsto umerena, te da neće biti većih poskupljenja proizvoda.

– Akcize se podešavaju na nastalu inflaciju, i to je normalno. Međutim, to nije neki veliki porast cena. Akcize služe i da se utiče na vrstu potrošnje i bilo bi dobro razmišljati da li treba naći još neke artikle koji bi bili predmet oporezivanja sa akcizom. S druge strane, kod nas se olako razmišlja o povećanju cena kod javnih preduzeća, u ovom slučaju struje. Trebalo bi svakako biti restriktivan u odobravanju povećanja tih cena i umesto toga javnim preduzećima pomoći da se reformišu i reorganizuju.

Izvor: Kurir