Nova pravila za izvršitelje! Ako je dug manji od 5.000 evra, smeju samo ovo da vam zaplene

Zbog dugova manjih od 5.000 evra za komunalije izvršitelji neće moći da plene i prodaju kuće i stanove dužnika, radnicima s porsečnim primanjima neće smeti mesečno da skidaju više od trećine plate, dok će penzionerima sa najnižim primanjima moći da odbiju najviše jednu desetinu penzije.

Ovo su najznačajnije novine koje donosi Nacrt izmena Zakona o izvršenju i obezbeđivanju, koje je Ministarstvo pravde stavilo na javnu raspravu, a koja će trajati do 28. maja.

– Kao jedna od najvažnijih novina jeste ona koja predviđa da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodavati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga ukoliko je potraživanje manje od 5.000 evra – istaknuto je u obrazloženju nacrta zakona.

U dokumentu se precizira da su znatno uvećani pragovi zarada, plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućeg izvršenja “čime će se sprečiti da izvršenje ugrozi osnovne potrebe za život izvršnog dužnika.”

Predloženo je da izvršitelji više ne mogu prilikom prinudne naplate da uzimaju dve trećimne zarade i penzije dužnika, odnosno polovinu kada su u pitanju minimalni prihodi. Kada je u pitanju plata, izvršenje će moći da se sprovede samo do polovine primanja koja su iznad republičkog proseka, odnosno do njihove trećine kada su u pitanju prosečna primanja, dok dužnicima koji primaju minimalac ne sme da se skine do četvrtine plata.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen