NIJE DOBRO: Sve je manje opcija na stolu, kao i kreveta u kovid bolnicama

Ukoliko broj zaraženih i mrtvih nastavi da raste, Srbija će sledeći vikend dočekati zaključana. U Vladi i kriznom štabu su potvrdili da se o ovoj opciji sada razmišlja najozbiljnije. Razlog je, pre svega, što su kovid odeljenja u bolnicama prepuna, zdravstveni radnici su na izmaku snage, a vakcine, iako će stići relativno brzo, neće biti u masovnoj upotrebi pre proleća.

Brojke su takve da je potpumno jasno da kriznom štabu i Vladi Srbije ne ostaje puno opcija na raspolaganju. Danas je recimo umrlo 57 ljudi, što je najviše do sada, a broj zaraženih je dostigao 8.000 ljudi.

Malo opcija na stolu
Ministar Zdravlja Zlatibor Lončar je ocenio da jedina mera koja bi donela stopostotni rezultat u borbi protiv korone je potpuno zatvaranje.

– Suština i jeste u tome da nema kontakta, što češće da se peru ruke i da se nose maske. Kad većina nas to shvati i utiče na ljude oko sebe da se pridržavaju mera i kada izdržimo u tome, onda imamo svetlo na kraju tunela – rekao je Lončar.

Strah je opravdan
Ministar je istakao da je sada momenat kada svi treba da budu racionalni, jedinstveni i da prestanu rasprave i polemike koja je mera potrebna i dobra. Da se nešto mora preduzeti svedoče i brojke koje je danas izneo Predrag Kon.

Trenutno su zaražena 2.434 zdravstvena radnika, a na bolničkom lečenju je 66 – istakao je Kon.

Podsetimo, zatvaranje Srbije nagovestio je i direktor SZO za Srbiju Marijan Ivanuša.

– Srbija je blizu zatvaranja, bojim se. Taj dan još nije došao, ali se bliži – naglasio je on pre nekoliko dana.

Kako je danas naveo Ivanuša, Srbija je u samom svetskom vrhu po broju zaraženih koronom u odnosu na broj stanovnika. Istakao je da mere nemaju optimistične rezultate, ali da je i to bolje nego da ih nema uopšte.

Izvor: Srbijadanas.com