NEMOJTE ZANEMARIVATI SIMPTOME: Srpska doktorka upozorila na zaražene komarce i opasnost koju donose

U našoj zemlji registrovani su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, koji ujedom mogu da prenesu na ljude. Epidemiolog iz Instituta “Batut” prim. dr Violeta Rakić je za RTS rekla da za sada nema registrovanih slučajeva oboljenja među ljudima.

– U našoj populaciji nema registrovanih slučajeva oboljenja groznice Zapadnog Nila. Ovo oboljenje ima sezonski karakter i najčešće se prvi slučajevi registruju u drugoj polovini jula, najveći broj se registruje u avgustu.

Ona je navela i mere kojih treba da se pridržavamo kako bismo se zaštitili.

– Mere koje treba primenjivati su opšte poznate – izbegavanje područja u kojima je aktivnost komaraca pojačana, to su šume, jezera, reke, močvare, jezera, pogotovo uveče i u zoru. Ako boravimo u takvim predelima neophodna je odeća dugih rukava i nogavica koja je komotna, svetle boje, a na otkrivenim delovima tela koristiti repelente.

Epidemiološkinja je saopštila i koji simptomi treba da vas odvedu kod lekara.

– Ovo oboljenje kod velikog procenta inficiranih protiče bez ikakvih simptoma, kod oko 80 odsto ljudi. Međutim, kod manje od 20 odsto mogu da se jave blagi simptomi i znaci, koji podsećaju na oboljenje slično gripu – naglo povišena telesna temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, umor, zamor. Kod jako malog procenta, manje od jedan odsto, mogu da se jave teške forme ovog oboljenja – meningoencefalitis, meningitis i encefalitis, koji u pojedinim slučajevima dovode do neuroinvazivnog oboljenja, koje se ogleda u naglom gubitku svesti, komi, stuporu, malaksalosti, i to su stanja kada je neophodno javiti se lekaru.

Izvor: Srbijadanas