Nemačka: Putin se preračunao – gubi rat?!

Foto: Ilustracija

Ukrajinu čekaju teški dani, jer ruska vojska pojačava ofanzivu, pa i po cenu civilnih žrtava.

Međutim, ukrajinske snage iznenađuju borbenošću i više ne misle svi da je njihov poraz samo pitanje vremena.

Skoro sasvim je sigurno da se predsednik Vladimir Putin negde preračunao.

Brzim i efikasnim udarima ukrajinski vojnici su ruski napad usporili, a ponegde su neprijatelja naterali i na povlačenje.

Mnogi zapadni stručnjaci kažu da su impresionirani, jer nisu očekivali tako žestoku odbranu.

Putin je, izgleda, mislio da će sve biti gotovo za četiri dana.

Za toliko su, naime, goriva i hrane dobili ruski vojnici, rekao je predstavnik vlade jedne zapadne države u Berlinu.

Kolona ruske napadačke vojske se razvukla na 70 kilometara, što zbog manjka goriva i kvarova, što zbog napada Ukrajinaca.

Uz to, ruski vojnici su počeli da gube poverenje. Neki od njih su tek po prelasku granice shvatili da nisu na vojnoj vežbi, već u ratu.

Zapadne obaveštajne službe pažljivo analiziraju fotografije i snimke uništenih ruskih tenkova. Izgleda da su poginula najmanje trojica ruskih visokih oficira dok su pokušavali da podstaknu posustalu ofanzivu. U međuvremenu, NATO države, a među njima i Nemačka, podržavaju taktiku Ukrajinaca šaljući im ručne bacače.

Berlin je Ukrajini dostavio 1.000 modernih protivoklopnih i 500 protivavionskih raketa stinger. Pod određenim okolnostima, stingeri mogu da gađaju letelice i na više od 3.000 metara, doduše uz pad preciznosti. SAD su iznenada na dnevni red stavile i isporuku aviona Ukrajini.

Putin sada učestalo pribegava prekomernoj sili.

Tamo gde vojni uspeh Rusa izostaje, napadi su sve brutalniji, rekao je za DPAa bivši general NATO Hans-Lotar Domreze (Lothar Domröse).

„Ništa od žena sa buketima cveća i razdragane dece kojima su se nadali. On verovatno nije računao na ovakav herojski otpor stanovništva Ukrajine predvođenog uzornim predsednikom Zelenskim“, dodao je Domreze.

Ukrajinci već sada vode gerilski rat, što je nevolja za rusku vojsku.

„To je partizanski rat punog opsega, drugi Avganistan za Putina“, rekao je Domreze aludirajući na sovjetsko-avganistanski rat 1979–1989.

„To je rupa bez dna. Nema lake pobede. Biće grozno.“

Ukrajina kao moralni pobednik rata?

Ukrajina može da bude moralni pobednik rata, dok će Putin možda tehnički i taktički da pobedi, kaže bivši general NATO.

U najgorem slučaju, ruski predsednik će da rasparča Ukrajinu i njene stanovnike da uzme za taoce. Kada je reč o slanju oružja u Ukrajinu, Domreze kaže da tim pitanjem treba da se pozabave i Ujedinjene nacije, a ne samo NATO.

„Treba razbuditi svet“, dodaje i ističe da je sada ipak najvažnija humanitarna pomoć. Domreze ne veruje da Ukrajina može vojnički da pobedi. Jedan drugi, još aktivni visoki oficir je rekao da bi pobeda branioca bila ravna čudu.

Ali Ukrajina može još da zadrži ruski napad, dok svetom i Rusijom kruže snimci mrtvih i ranjenih, mežu njima i napadača. Nasuprot tome, bivši general NATO Egon Rams (Ramms) rekao je u nedelju uveče za nemačku televiziju da je pobeda Ukrajine sasvim moguća.

Putinovo izvlačenje „karte nuklearnog napada“ samo nekoliko dana po početku napada ukazuje na „sve veće očajanje“, piše u listu Harec (Haaretz) bivši šef izraelske obaveštajne službe Mosad Efraim Halevi.

On ukazuje da ruski vojnici nemaju ni iskustva, ni motiva.

Rusija je međunarodno izolovana, a Putinov ugled veoma narušen, kod kuće i u inostranstvu. Na frontu, izgleda, nema nagoveštaja mira.

Da je Putin pogrešno procenio ocenjuje i predsednica odbora za odbranu u Bundestagu Mari-Agnes Štrak Cimerman (Marie Strack-Zimmermann).

„Zato smatram da će borbe još dugo da traju, a Putin će verovatno ići u još prljavije napade“, rekla je.

Izvor: B92

DOBRICA “POBEGULJA” – Nije došao na TV duel sa Šapićem VIDEO