NAJOŠTRIJA PROVOKACIJA PRIŠTINE DOSAD: Evo šta se zapravo kriije iza platforme za dijalog koju su izglasali!

Nakon uvođenja taksi na srpsku robu od 100 odsto, tzv. prištinske vlasti su danas napravile još jednu provokaciju usvojivši platformu za dijalog sa Srbijom

Naime, platforma, koju je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom i koja je danas usvojena u lažnoj Skupštini Kosova predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

– Platforma sadrži uvod, 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog.

Ističe se da je politički prioritet lažne države Kosovo da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi Kosovu omogućio napredak ka univerzalnom priznanju i članstvu u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

– Cilj ovog sporazuma je rešavanje svih otvorenih pitanja, što omogućava dvema državama da priznaju suverenitet jedna druge i otvaranje puta Kosova u UN-u i EU – navodi se u dokumentu.

Na osnovu principa koji su istaknuti, glavni cilj tzv. Kosova je da od Srbije osigura priznanje suvereniteta i nezavisnosti, uz pravno-obevezujuća obećanja da će Srbija prekinuti sve aktivnosti koje ometaju Kosovo u oblasti međunarodnog priznanja, da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet tzv. Republike Kosovo i da će odustati od suprotstavljanja prilikom apliciranja Kosova u međunarodne organizacije.

Navodi se da neće biti nikakvih sporazuma ukoliko se ne postigne opšti sporazum. Ističe se i da konačni sporazum mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, koji predviđa da je “suverenitet i integritet Republike Kosova neosporiv, neotudjiv i neodvojiv”.

Takođe, prava o prirodnim i ostalim resursima, koja se nalaze na teritoriji tzv. Kosova, pripadaju ekskluzivno Kosovu i to pitanje nije otvoreno za pregovore.

Povodom usvajanja Platforme, predsednik Srbije Aleksandar Vuić zakazao je za sutra sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da je usvajanjem Platforme Priština poslala poruku da je za nju završen dijalog sa Beogradom.

Izvor: Srbijadanas/Foto: Printscreen Ilustracija