NAJNOVIJA NAJAVA KRIZNOG ŠTABA! NOVE MERE SE NEĆE SVIDETI GRAĐANIMA: Očekuje se najjači udar delta soja

U naredne dve, najkasnije tri nedelje, očekujem najjači udar delta soja, nažalost, mnogo jači nego što smo očekivali, kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

On ne isključuje i mere koje se, kako kaže, neće svideti građanima – smanjenje okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, noćnih klubova.

Osnovni cilj nam je da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, a to nema cenu – reči su dr Đerleka koji ne isključuje ni uvođenje obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

U Srbiji je vakcinisano 51,7 odsto punoletnih i tu kao da se sa vakcinacijom stalo, brojka ne mrda. Upravo će njeno povećanje biti jedna od tema na narednoj sednici kriznog štaba, najavio je on.

– Razmišljamo i o lutriji i sličnim podsticajima, a uskoro ćemo znati i da li će to biti u kombinaciji s preporučenom vakcinacijom za određene kategorije, ali ne bih ništa da prejudiciram – rekao je Đerlek i dodao da se situacija pogoršava, da je veliki broj nevakcinisanih u bolnicama koji završavaju i na respiratorima, te da svakodnevno više od 15 ljudi gubi život.

– Razmišljamo i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih i prosvetnih radnika, a da li će se zaista odlučiti na tu varijantu – videćemo. Jedno je jasno – država neće tolerisati pojedincima ako budemo u situaciji da nam delta soj i uopšte korona virus još jače zapreti. Polazak dece u školu bila je tema broj jedan u ovom trenutku, a sledeći zadatak je povećanje broja vakcinisanih, bez čega nema kolektivnog imuniteta i bez čega samo produžavamo agoniju. Siguran sam da ćemo naći način da to učinimo – rekao je i objasnio da postoje zemlje koje su za određene grupacije uvele vakcinaciju kao obavezu.

Ubeđen je, kaže, da će se naći modus kako da dođemo do 70-80 procenata vakcinisanih.

On je podsetio da u februaru počinje davanje četvrte doze i da će se svaka naredna davati na šest meseci.

Izvor: Srbijadanas.com