NAJJAČI ALBANSKI LOBISTA STIŽE U SRBIJU: Tražiće od Vučića tešku stvar, a koju Beograd mora da URADI

Kako navodi portal Espreso.rs jedan od najaktivnijih albanskih lobista u Vašingtonu, kongersmen Eliot Engel dolazi u sredu u Beograd.

Mediji prenose da će se sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Njih dvojica su se već sreli u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti.

KIM, a samim time i Srbija je tema na kojoj se Eliot neprestano već više godina angažuje.

On sam se nedavno pohvalio da je njegov “rad na promociji američko-kosovskih odnosa bio medu najsmislenijim dostignućima svih kongresnih godina”, od 1989, od kad je u Kongresu, a spisak “dostignuća”, s Engelove tačke gledišta, je poduži.

Upravo ta njegova ocena o Srbiji i EU, koju je pre dve godine uputio šefiici diplomatije Federiki Mogerini naterala je Vučića, da tokom posete Vašingtonu reaguje.

“Svako ima pravo da kaže gde koga želi. Da li nas žele u Evropi? Ja sam mislio da se o tome pita EU”, naveo je tada Vučić.

Eliote se godinama zalagao za formiranje Vojske Kosova, i tražio da se suprotan stav Vašingtona po tom pitanju promeni.

Kosovo bi trebalo da ima vojsku, jer Rusija naoružava Beograd, govorio je Eliot, poreklom ukrajinski Jevrejin, čiji su preci emigrirali u SAD iz carske Rusije, kao i da zbog te saradnje sa Rusijom Srbija treba da se izbaci iz Partnerstva.

Tokom agresivnog zastupanja stavova bliskih Prištini nije ispuštao priliku ni da uputi kritike na račun Beograda, što se izborio da 13 zemalja revidira pordšku nezavisnom Kosovu.

Tražio je da se Srbija odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna.

Zbog svih ovih stavovova i političkog angažmana biće zanimljivo videti – sa kakvom porukom i kakvim ciljem Engel dolazi u Beograd.

Izvor: Espreso