NAGLO POGORŠANO STANJE PATRIJARHA IRINEJA: Oglasili se iz Srpske pravoslavne crkve

Konzilijum lekara vojne KOVID bolnice na Karaburmi ulaže natčovečanske napore da stabilizuje stanje patrijarha srpskog gospodina Irineja, kom se stanje naglo pogoršalo u noći između subote i nedelje. Posle deset dana, tokom kojih je bolest uglavnom bila pod kontrolom, došlo je do komplikacija i dramatične borbe za život poglavara Srpske pravoslavne crkve.

– Jutros su ispoljeni znaci pogoršanja srčane slabosti patrijarha Irineja, a nakon primenjenih mera lečenja njegovo stanje se stabilizuje. Konzilijum lekara specijalista kontinuirano prati zdravstveno stanje patrijarha – saopštila je juče SPC.

Prema saznanjima, kod patrijarha su se tokom noći, osim sa srcem, pojavili problemi i s plućima, a dobio je i visoku temperaturu. U jednom trenutku je bio u kritičnom stanju, a borba lekara da ga stabilizuju trajala je čitave noći. Kako nam je nezvanično rečeno, tokom jučerašnjeg dana se razmišljalo i o intubiranju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče patrijarhu Irineju da se srpski narod moli za njegovo zdravlje i uspešan oporavak. On je na Instagram nalogu napisao da patrijarh nikada nije bio potrebniji Srbiji i srpskom narodu.

– Vaša Svetosti, celokupan naš narod je uz vas. Srbiji i srpskom narodu nikada niste bili potrebniji. Molimo se bogu za vaše zdravlje i uspešan oporavak. Izdržite i pobedite opaku bolest – napisao je predsednik Vučić, koji je u stalnoj vezi s lekarskim timom bolnice na Karaburmi.

Konzilijum lekara iz sata u sat prati stanje obolelog patrijarha da bi se sprečile eventualne komplikacije i blagovremeno reagovalo.

Podsetimo, SPC je 4. novembra, tri dana posle sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici, saopštila da je patrijarh pozitivan na koronavirus i primljen u specijalnu KOVID bolnicu, ali da nema simptome i odličnog je opšteg stanja.

– Patrijarh Irinej se oseća dobro i nema ozbiljnih tegoba nakon što je otkriveno da je zaražen – rečeno je tada iz crkvenih izvora.

Uprkos tvrdnjama da se zarazio na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog, neimenovani sagovornici iz Srpske pravoslavne crkve rekli su da se to najverovatnije desilo ranije.

– Jedan od njegovih najbližih saradnika jeste još pre sahrane Amfilohija imao korona virus i pretpostavka jeste da je na taj način i Irinej došao u kontakt s koronom – rečeno je nezvanično.

Izvor: Srbijadanas.com