NA SNAZI ČAK 5 UPOZORENJA RHMZ! U Srbiji upljena dva najopasnija meteoalarma

Foto: Ilustracija

Danas su na snazi dva meteoalarma i to narandžasti, koji govori da je vreme opasno, dok je u većem delu Srbije crveni što znači da je vreme vrlo opasno. U našoj zemlji će se skala u termometru danas peti i do 40. podeoka u hladu, a nakon toga u večernjim satima prema upozorenju RHMZ, predstoje nepogode – kiša, olujni vetar i grmljavina.

– Danas na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni – piše u prvom upozorenju na visoke temperature u celoj Srbiji.

Drugo se odnosi na vremenske nepogode od danas do nedelje 21. avgusta.

– Od petka uveče do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 hsata – navodi se.

Treće upozorenje se odnosi na visoke temperature u Beogradu danas.

– Danas na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni, a drugo upozorenje je na vremenske nepogode u glavnom gradu od danas i takođe do nedelje, 21. avgusta.

– Od petka uveče do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu biti intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra.

Na snazi je, kao i prethodnih dana i hidrološko upozorenje zbog niskog vodostaja na rekama.

– Na Dunavu i Savi vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Кolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95odsto -ne obezbeđenosti, odnosno na biološkom minimumu – navodi RHMZ, prenosi Telegraf,

Inače, već jutros u 6 sati po podacima RHMZ temperatura je prelazila 20 stepeni. Najtoplije je bilo u Beogradu, gde je u hladu izmereno 25 stepeni, pa u Zrenjaninu gde je bilo za stepen hladnije, odnosno 24.

Izvor: Blic.rs