MUP UPUTIO HITAN APEL! Ako ne ispoštujete ovo, moraćete da platite kaznu od 50.000 dinara

Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

U saopštenju dostavljenom medijima takođe se apeluje na građane da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru.

U narednom periodu, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se period sa visokim temperaturama, koji pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

MUP podseća da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na odredjenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana, saopštio je MUP.

Izvor: Alo.rs