Meteorolog o balkanskom MONSUNU – otkrio sve o predstojećem letu

Foto: Ilustracija

Meteorolog ističe da se u junu očekuju ekstremne količine padavina, kao i leto nešto toplije od prosečnih vrednosti. Na pitanje da li nam zaista stiže balkanski monsun, meteorolog odgovara da taj izraz ne treba bukvalno shvatati.

– Balkanski monsun nije baš monsun, nego meteorolozi tako nazivaju vlažniji deo leta, ali to je više poštapalica nego što je stvarno monsun kao onaj koji postoji u Aziji. Jun mesec je mesec kada svakog dana postoji šansa da dođe do nakon nevremena. Ja bih za svaki dan stavio da bude na snazi žuti meteo-alarm – rekao je Đurđević.

– Juče je u Austriji bilo nevreme koje se približava nama i zahvatiće najviše zapad i jugozapad zemlje – dodao je meteorolog.

U četvrtak se očekuje naoblačenje sa kišom, ali sve je to uobičajeno jer jun je uglavnom takav, nestabilan sa puno obilnih i naglih pljuskova.

– Klima je promenjena tako da je ova situacija sa junskim olujama je malo rizičnija nego pre, ima u atmosferi više vodene pare, tako da su i oluje izvesnije. Ovo leto će biti stepen do dva toplije. Jul i avgust su meseci kada možemo da očekujemo toplotne talase sa temperaturama iznad 35 i 36 stepeni – rekao je Đurđević, a preneo B92

Dodao je da se ne može još uvek govoriti o količini padavina tokom leta. Očekuje se promenjena klima i malo više temperature, dok će u junu biti ekstremnih padavina, to je nešto što treba izdvojiti, kaže on.

Izvor: Srbijadanas.com