Meteorolog izdao HITNO UPOZORENJE, večeras nam stiže ozbiljna OLUJA

Foto: Ilustracija

Danas posle nestabilnosti na jugu regiona, kraj dana i veče ka četvrtku severu regiona donosi jake nestabilnosti i potencijalno snažne nepogode.

Zatim do kraja nedelje postepeno toplije, za vikend ponovo mogući pljuskovi kaže meteorolog Marko Čubrilo.

– U sredu rano ujutro na severozapadu Hrvatske nestabilno uz grmljavinske pljuskove. Zatim će se nad ovim delom regiona atmosfera simiriti ali će sredinom dana i popodne nad jugom Srbije i severom Crne Gore biti nestabilno uz grmljavinske pljuskove – dodaje on.

Kasno posle podne i rano uveče na severozaodu Hrvatske nova, jaka, destabilizacija atmosfere.

Te nestabilnosti bi se u zapadnom i severozapadnom vazdušnom strujanju u toku noći ka čevrtku i u četvrtak ujutro prebacivale dalje na istok regiona donoseći na svom putu snažne lokalne pljuskove i pojavu lokalnih vremenskih nepogoda.

– U ovako dinamičnim situacijama nije moguće predvideti gde će koji kumulonuimbus „buknuti“ i dati snažno nevreme ali po trenutnim parametrima najveći rizik od pojave jakih pljuskova i nepogoda je nad severom i istokom Hrvatske (uz granicu sa Mađarskom), zatim nad većim delom Vojvodine, krajnjem severu posebno severoistoku BiH, zapadnom Srbjim i većim delom severne Šumadije, dok bi u četvrtak rano jutro jakih nestabilnosti moglo biti nad istokom i delom jugoistoka Srbije – kaže Čubrilo.

Nad ostalim predelima modeli za sada nema signal za jače nestabilnosti i nad tim predelima bi pljuskovi bili vrlo retki ili bi izostali.

– Očekivane akmulirane količine taloga nad elovima regiona gde će biti jakih i čestih pljuskova idu od 15 mm do oko 50 mm taloga, lokalno i više, dok nad ostalim predelima stoji do 5 mm taloga. U zoni pljuskova vetar prolazno jak, severozapadni – navodi meteorolog.

Četvtak tokom dana oslabljenje nestabilnosti bi delovima središnje i istočne BiH, severu Crne Gore i jugu Srbije donele lokalne pljuskove, ali verovatno bez jačih nepogoda dok bi se uveče atmosfera polako smirila. Dnevni maksimum u četvrtak biće od 18 do 25 stepeni Celzijusa i to bi mogao biti najsvežiji dan u dužem vremenskom periodu.

U petak već pretežno sunčano i toplije do oko 30 stepeni Celzijusa lokalno.

– Za vikend još malo toplije ali ne sasvim stabilno i od subote uveče može biti lokalnih pljuskova i uslova za nepogode. Dnevni maksimum od 25 do 32 stepena Celzijusa. Početkom sledeće nedelje još toplije i oko 27. juna uz suvo vreme maksimumi često i preko 35 stepeni Celzijusa. Manje osveženje uz moguće pljuskove posle 28.juna kada bi se maksimumi i dalje kretali iznad proseka, od 24 do 31 stepen Celzijusa. Na jugu bez prvog osveženja i tamo će maksimumi i dalje biti oko 35 stepeni Celzijusa – napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

Izvor: Srbijadanas.com