Meštani Ćuprije prestravljeni nakon potresa – sve je drhtalo

Zemljotres jačine 3,6 jedinica Rihterove skale koji je danas registrovan kod Paraćina, osetio se i desetak kilometara dalje, u Ćupriji, gde se prema rečima meštana, sve dugo treslo.

– Sedela sam u sobi i cela soba se zadrmala, trajalo je oko pola minuta do minut, ali se strašno treslo. Toliko da nisi mogao da stojiš. Ja sam u momentu potresa sedela na krevetu koji se ceo tresao. Inicijativna reakcija mi je bila da se držim za nešto, ali nisam znala za šta, kad sve drhti. Bilo je previše jezivo. Znala sam da neće biti veće štete, ali imala sam osećaj kao da se kuća ruši – kaže Milica S. iz Ćuprije.

– Porodica i ja smo prvo pomislili da je došlo do neke detonacije jer se čulo kako je nešto baš jako puklo. Tek naknadno smo osetili podrhtavanje. Baš sam pod utiskom. Nisam osetio strah, ali je čudan osećaj kad vam se ljulja tlo pod nogama – objašnjava ona.

Žitelji Jagodine na društvenim mrežama objašnjavaju da su potres osetili na četvrtom, kao i na šestom spratu stambenih zgrada.

Na sajtu Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) stanovnici Srbije pisali su da je zemljotres u Paraćinu bio “veoma glasan i jak, ali je veoma brzo prošao”.

Kada je u pitanju Ćuprija, navedeno je da je ljude zemljotres probudio, da su “mogli da ga čuju pre nego što su ga osetili”, dok su Jagodinci pisali da je bilo svega “nekoliko sekundi ljuljanja”.

Na ovom sajtu oglasio se i stanovnik Kruševca, koji je istakao da mu se “stolica pomerila u jednom mahu, ali da se nije dugo treslo”, dok građani Niša javljaju da je potres bio “veoma blag”.

Intenzitet zemljotresa u epicentru procenjen je na 5-6 stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi tog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, naveo je Republički seizmološki zavod.

Izvor: Srbijadanas.com