LITVANCI NAM PRETE SANKCIJAMA ZBOG RUSIJE?! Landsbergis pomenuo našu zemlju tokom sastanka Saveta EU

Foto: Ilustracija

MINISTAR spoljnih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis kaže da se svim zemljama koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija, uključujući i Srbiju, treba staviti do znanja da se iste sankcije mogu primeniti i na njih.

– Moramo biti vrlo ozbiljni u tome. U pitanju je naš kredibilitet – kaže Landsbergis.

Šef diplomatije Litvanije je, dolazaći na sastanak Saveta EU, poručio da se ulazi u ”novu fazu sankcija”, uz ocenu da EU do sada nikada nije nametnula ovoliki obim restriktivnih mera, i pozvao na formiranje posebne institucije koja bi se isključivo bavila nadzorom i sprovođenjem evropskih sankcija.

– Kada je značajno sankcionisana zemlja članica Saveta bezbednosti EU, a ja smatram da bi trebalo da bude još više sankcionisana, moramo da nadgledamo sprovođenje procesa mnogo ozbiljnije nego u ranijim slučajevima – kaže Landsbergis.

On je u ime Litvanije podržao pristupne procese Moldavije i Gruzije, ali i napomenuo da „Ukrajina zaslužuje poseban put u EU“ zbog rata u zemlji.

Gabrielius Landsbergis je upozorio da „ima dosta sličnosti između putinizma i nacizma“, uz ocenu da je u pitanju ideologija i sistem koji ima svog lidera, ideologiju, pratioce i simbol, i pozvao na sistematski pristup EU „putinizmu“.

Izvor: Tanjug