LAVROV SE OBRATIO SRPSKIM MEDIJIMA: Otkrio da li će se Putin i Zelenski konačno sastati

Ministar je ranije izjavio da je Zapad objavio hibridni „totalni rat“ Moskvi, pokušavajući da slomi rusku ekonomiju kao odgovor na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, pokrenutu u februaru.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, za medije govorio je o najnovijim razvojima događaja u Ukrajini i o najvažnijim međunarodnim temama koje su trenutno aktuelne.

Strani mediji prenosili su uživo prenos iz Moskve dok ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov daje intervju srpskim medijima – Radio-televiziji Srbije, listovima Večernje novosti i Politika i novinskoj agenciji Tanjug.

Snabdevanje gasom iz Rusije
Na pitanje o tome kako funkcionisati NIS i Gasprom u uslovima sankcija, kaže:

– Ubeđen sam da je to pitanje koje će biti rešeno. Vi znate kakvu ulogu igra NIS u ekonomiji vaše zemlje, koji udeo daje budžetu Srbije. Uveren sam da će rešenje biti nađeno dogovorom.

O agresiji na SRJ 1999. godine
Sada se više niko ne seća kako je iskorišćena misija OEBS na Kosovu na čelu sa Vokerom koji je otkrio tela Albanaca preobučena u civilnu odeću. I odmah je to proglasio genocidom. Nama kažu da ne možemo da proglasimo genocidom ono što se dešavalo u Donbasu, rekao je Lavrov.

A tada je Voker otkrivši tela odevena u civilnu odeću proglasio genocid u svoje lično ime, jer mu funkcija nije davala pravo na to. A upraov na osnovu te izjave zapadne zemlje su objavile da će bombardovati Beograd, dodaje on.

– I tada je Bajden zatražio da se bombarduju mostovi. Kad je kasnije otkriveno da je reč o pripadnicima albanskih naoružanih formacija preobučenim u civilnu odeću to više nikom nije bilo važno. Zapad misli da može sve – rekao je Lavrov

– Dvoličnost naših zapadnih kolega je dobro poznato, ali mi nismo sve ove godine odustajali da pozivamo na jedinstvena pravila bezbednosti koja bi bila zajednička za sve zemlje. Predložili smo pre 13 godina da se sklopi sporazum o evropskoj bezbednosti koji bi kodifikovao da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun drugih.

– Rekli su nam da neće o tome da razgovaraju i da su garancije bezbednosti moguće samo u okviru NATO. Eto takav autokratski pristup su pokazale naše zapadne kolege.

Lavrov o Šojgu
Na pitanje o glasinama da se Šojgu ne vidi mnogo u medijima, kaže:

– Ne želim da komentarišem nebuloze. To je sve otvorena laž. Svi su živi, zdraiv i rade, što se može videti i po medijima.

Beograd savršeno mesto za novu rundu pregovora?
– Beograd je sjajan grad i sa stanovišta pozicije i njegovog statusa on odgovara za bilo kakve pregovore. Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd – rekao je Lavrov na pitanje novinara.

O sukobu u Ukrajini
– To je bezuslovno otklanjanje pretnji koje su bile uzrok pogibije hiljade ljudi. Te pretnje je pratilo ćutanje Zapada. Ako se Zapad sad setio humanitarnog prava i potrebe da se spasu životi ljudi, ja ću to pozdraviti. Ali treba pogledati koji su uzroci takvog ponašanja, a to je da se u Ukrajini stvarala anti-Rusija. Ukrajinska vojska je puna oficira dobrovoljačkih bataljona koji otvoreno propagiraju nacističke ideje. Ako želimo da pratimo evropske vrednosti, ne mislim da je tu mesto nacističkoj praksi – navodi Lavrov i dodaje:

– Ne može Rusija da pristane na to da se od Ukrajine napravi isturena pozicija NATO puna oružja. Ne možemo pristati da Zapad podstiče iskorenjivanje svega ruskog u Ukrajini.

Kad smo predložili SAD i NATO da razgovaramo o garancijama bezbednosti niko nas nije čuo, navodi ministar spoljnih poslova.

– Kad smo podsećali da je NATO obećao da se neće širiti na istok lagali su nam u lice da toga nije bilo. Sad kažu ne treba da se plašite NATO, to je odbrambeni savez. Mi smo shvatali gde je linija odbrane NATO kad je postojao Berlinski zid i Varšavski pakt. Ali kad je i posle njihovog nestanka NATO nastavio da se širi na istok, kakav je to onda odbrambeni savez. Sad Stoltenberg kaže da NATO treba da snosi odgovornost za globalnu bezbednost. Eto gde je sad granica. I već govori da treba proširiti zonu odgovornost Alijanse na indopacifički region. Eto gde će biti linija odbrane.

O plaćenicima u Ukrajini
Upozoravali smo zapadne kolege da ukrajinske ambasade nude usluge slanja plaćenika u Ukrajinu čime krše međunarodne konvencije i diskredituju status diplomatskih predstavništava. Neki od tih plaćenika su davali izjave po mrežama i jasno je da idu da ratuju za novac.

Bili smo među onima koji su godinama upozoravali zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu, upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika – da Priština ima antirekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud oni koji su sekli glave po Evropi.

– Što se tiče podrške Prištine Kijevu, radi se o tome da je Priština samoproglašeno kriminalna kvazidržava koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazinezavisnosti. Naš stav je poznat, mi smo upozoravlai na nedpustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na sonovu rezolucije 1244. Sporazum o formiranju ZSO još 2013. a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno oni ćute. EU je pokazao svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma – rekao je ministar Lavrov.

Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila EU. Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste.

Susret Zelenskog i Putina moguć?
Na pitanje da li je moguć sastanak Putina i Zelenskom. Lavrov odgovara:

– Predsednik Putin je rekao da nikad nije odbijao susret samo da je potrebno da on bude dobro pripremljen. Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno. Pregovori s ukrajinskom stranom se nastavljaju, sutra u Istambulu će biti novi sastanak i mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila – rekao je on.

– Sada je najvažnije da prestanu da se podstiču Ukrajinci da naprave privid sporazuma, što su radili s Minskim sporazumima kada su imitirali proces. Ovog puta tako neće moći. Potreban je rezultat – dodaje on.

„Duboko uvažamo srpski narod“
– Duboko uvžavamo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku istoriji, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima, i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji – rekao je Lavrov.

Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja, rekao je Lavrov na konferenciji za srpske medije.

– Nikad ništa ne namećemo silom, što čini Zapad putem ekonomskih i drugih ucena. To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljim – govori on.

O zapadnim sankcijama Rusiji
Uvek će biti nađen povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu. Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču, rekao je ruski šef diplomatije.

Na pitanje ima li izolacije Rusije, Lavrov je odgovorio:

– Nikakve izolacije nema. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada.

„Same SAD se plaše izolacije“
Imamo ogroman broj partnera, u azijsko-pacifičkom regionu, u Latinskoj Americi, imamo dobre odnose s nizom međunarodnih organizacija. I naravno, u strateški najvažnijem regionu, a imam u vidu Evroaziju formirane su i uspešno rade uz učešće rusije organizacije poput Šangajske organizacije za saradnju. Sa Kinom imamo najbolju saradnju u istoriji, razvijamo saradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike.

Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN. Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska.

Ako pogledamo kako funkcionište savremeni Zapad i kako su SAD pokorile čitavu Evropu, videćemo da rukovode ne samo NATO i EU koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija SAD. Ako vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija.

Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak
U životu postoje važnije stvari i njima se rukovodi ogrman broj zemalja i civilizacija na planeti: treba poštovati jedan drugog, a ne nametati svima svoje pseudovrednosti. Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak, ta orijentacija je osuđena na propast.

Počela konferencija u Moskvi
Znamo kakav se pritisak vrši na Srbiju, rekao je Lavrov na početku obraćanja.

– Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju – rekao je ruski šef diplomatije.

Izvor: Srbijadanas.com