KLJUČA U UKRAJINI! Britanski ministar zdravlja: Ruska invazija je počela

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike i naložio izvršnim vlastima da što pre ratifikuju taj dokument. Istovremeno, Putin je sa liderima LNR i DNR potpisao i sporazume o saradnji.

Osude sa Zapada nije trebalo čekati. EU, NATO, SAD, UN istog su mišljenja – Putinova odluka kršenje je međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.

Britanski ministar zdravlja: Putin odlučio da napadne suverenitet Ukrajine

Britanski ministar zdravlja Sajid Džavid rekao je da je jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da napadne suverenitet Ukrajine i veruje da je invazija već počela, prenosi Rojters.

Budimo se u veoma mračnom danu u Evropi i jasno je iz onoga što smo već danas videli i saznali da su Rusi, predsednik Putin, odlučili da napadnu suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet, istakao je.

-Videli smo da je on prepoznao ove otcepljene istočne regione u Ukrajini i iz izveštaja već možemo da kažemo da je poslao tenkove i trupe. Iz toga se može zaključiti da je počela invazija na Ukrajinum rekao je britanski ministar zdravlja.

EU danas odlučuje o sankcijama

Evropska unija odlučiće o tome koje će sankcije uvesti Rusiji „danas popodne“, rekao je novinarima u utorak visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Borel je rekao da je pozvao na hitan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije danas popodne kako bi se razgovaralo o evropskom odgovoru Rusiji.

Oglasio se šef Odbora Državne dume za Zajednicu Nezavisnih Država Leonid Kalašnjikov

Rusija priznaje DNR i LNR na granicama Donjecke i Luganske oblasti, kaže šef parlamentarne komisije, izjavio je šef Odbora Državne dume za Zajednicu Nezavisnih Država Leonid Kalašnjikov.

Žestoko na sastanku Saveta bezbednosti UN-a

SAD i njegovi saveznici su se u ponedeljak na vanrednoj sednici Veća bezbednosti UN-a obrušili na Rusiju i osudili priznavanje pobunjeničkih regija u Ukrajini i naredbu predsednika Vladimira Putina o raspoređivanju snaga kao teško kršenje međunarodnog prava i „izgovor za rat“.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild izrazila je prezir prema izjavi Putina da će ruska vojska u Donjecku i Lugansku preuzeti mirotvornu ulogu.

-Naziva ih jedinicama za održavanje mira. To je glupost. Znamo što zaista jesu, rekla je ona.

Objavljeni dokumenti

Dok su ugovori o prijateljstvu i saradnji između Rusije i novopriznatih republika Donjecka i Luganska još u fazi izrade, ruska Državna duma je u ponedeljak uveče objavila predložene dokumente

Oglasio se Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je rusko priznavanje „takozvanih republika“ sramotan i predvidljiv akt.

-Osuđujemo to najoštrije i stojimo uz Ukrajinu, kao što sam večeras rekao ukrajinskom ministru spoljnih poslova, napisao je na Tviteru Blinken.

Sankcije i od strane Velike Britanije

Velika Britanija će takođe danas objaviti nove sankcije Rusiji nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla da se Putinovi postupci ne mogu ostati nekažnjeno.

Sankcije će biti odgovor na rusko “kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, rekla je ona.

Ministarka spoljnih poslova je dodala da je razgovarala sa Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove, nakon “poslednjeg napada Rusije na ukrajinski suverenitet“. Složili smo se da će (UK) i (EU) koordinirati da uvedu brze sankcije Putinovom režimu i stajati rame uz rame sa Ukrajinom.

Bajden potpisao ukaz o sankcijama Rusiji

Nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina u ponedeljak uveče, američki predsednik Džo Bajden oglasio se na Tviteru i objavio fotografiju na kojoj potpisuje nove sankcije za Rusiju, Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku.

Dramatično obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Nastavljeno granatiranje Donjecka

Jako ružne vesti od jutros, u napadu ukrajinske vojske na putu Gorlovka-Donjeck poginula 3 civila.

Takođe i dva ukrajinska vojnika su poginula a 12 je ranjeno tokom granatiranja LNR/DPR.

Kurir.rs