KIJEV PONOVO ODBIO PREGOVORE?! Oglasio se Zelenski: Sada kažemo NE!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao novinarima da je ruska delegacija stigla u Belorusiju na razgovore i da „sada čeka Ukrajince“.

Zelenski je ponovo odbacio ruske tvrdnje oko pregovora u Belorusiji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odgovorio je na tvrdnje ruske delegacije da je „spremna za razgovore“ sa Ukrajinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao novinarima da je ruska delegacija stigla u Belorusiju na razgovore i da „sada čeka Ukrajince“.

U nacionalnom obraćanju u nedelju ujutro, Zelenski je rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim lokacijama koje ne pokazuju agresiju prema Ukrajini.

– Varšava, Budimpešta i Istanbul, ali ne i Minsk, mogli da budu platforma za pregovore sa Rusijom – izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski komentarišići izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova o dolasku ruske delegacije na pregovore u Gomelj.

– Sada kažemo – ne Minsk. Platforme za sastanak mogu da budu drugi gradovi. Naravno, hoćemo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul i Baku je sve što smo predložili ruskoj strani. Da, i bilo koji drugi grad nam odgovara u zemlji sa čije teritorije ne lete rakete. Samo tako pregovori mogu biti pošteni i zaista mogu da okončaju rat – rekao je Zelenski u obraćanju na svom Telegram kanalu.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

Ranije su iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbednost.

Istovremeno, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 26. februara izjavio da je Minsk spreman da pruži platformu i obezbedi vođenje pregovora.

Zelenski je u subotu uveče rekao da su predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, takođe predložili da organizuju pregovore.

Izvor: Srbijadanas.com