JEZIVA SAZNANJA! Stručnjak upozorio Evropu na nestanak struje velikih razmera

Specijalista za prevenciju kriza Herbert Saurug upozorava na nestanak struje velikih razmera u EU. Greške se prave već najmanje deceniju, rekao je on, a preneo „Faz“.

Strah od nestanka struje postaje strah velikih razmera. Prema trenutnom trend-radaru softverskog specijaliste Lekvare, više od trećine ispitanih samozaposlenih i malih preduzeća EU strahuje da zimi neće dobiti dovoljno energije. Samo 20 odsto ima plan za vanredne situacije u slučaju da gas bude ograničen, ali 75 odsto je već počelo da smanjuje potrošnju električne energije, piše Faz.

Koliko se kompanija u EU već suočilo sa velikim nestankom struje, za sada, ostaje nepoznato.

U sva tri razmatrana scenarija, situacija sa snabdevanjem u predstojećoj zimskoj polovini godine je izuzetno napeta u Evropi, opterećenje ne može biti u potpunosti pokriveno tržištem električne energije.

U intervjuu za FAZ, austrijski stručnjak, Herbert Saurug, bivši major Oružanih snaga Austrije i predsednik je Društva za prevenciju kriza i redovan kontakt u medijima EU kao stručnjak za sigurnost snabdevanja, skreće pažnju da bi uskoro moglo doći do potpunog „pomračenja“ u EU.

On već duže vreme upozorava na scenario „pomračenja“, pogotovo što bi to bilo povezano sa opasnim prekidima u snabdevanju hranom ili u sektoru kanalizacije.

U principu, svi i dalje pretpostavljaju da kritični nedostatak struje treba da se reši planiranim prekidima struje.

– Ako bi, kao što trenutno postaje očigledno, isključenje struje moglo postati neophodno u nekoliko zemalja istovremeno, niko ne bi znao kako bi se tada ponašao tako složen sistem i da li će ove mere ostati upravljive. Postojeći sistemi bezbednosti ne bi bili instalirani za takvu situaciju. Postoji veoma konkretna pretnja „pomračenjem“ koju treba da shvatimo ozbiljno. Ne radi se o tome da li se događaj zaista dogodio, već da nismo spremni za to i šteta bi bila ogromna – izjavio je Saurug.

Izvor: Srbijadanas.com