JEZIVA ISPOVEST IZ kovid bolnice: Obolelog od karcinoma nisu hteli ni da presvuku!

Redakciji portala Direktno.rs obratila se ćerka bivšeg pacijenta iz kovid bolnice u Batajnici, koji je nažalost preminuo, kako bi govorila o ponašanju tamošnjih zaposlenih prema njenom ocu, koji osim što je imao koronu, bolovao je i od karcinoma pluća. Prema navodima njegove ćerke D. L., medicinske sestre su bile “neprofesionalne”, nisu želele da mu presvuku pelene nekoliko sati, a kada su ga otpustili sa lečenja, otpusnu listu nije potpisao lekar, niti na njoj postoji pečat. Kako ona tvrdi, porodici nisu odmah predali lična dokumenta pacijenta, već naknadno.

D. L. (ime i prezime poznato redakciji) kaže da je njen sada već pokojni otac najpre pregledan u kovid ambulanti u Mirijevu, a zatim da mu je u KBC Zvezdara rađen rendgen pluća, nakon čega je prebačen na Infektivnu kliniku, jer tamo nije bilo mesta. Ni na Infektivnoj klinici nije bilo mesta, pa je čovek morao da sedi u kolicima, pre nego je poslat u kovid bolnicu u Batajnici.

– Moj otac je primljen 18. decembra, u teškom stanju, sa obostranom upalom pluća. On, inače, ima i karcinom pluća i tamo je bio sve do 14. januara. Bio je sve vreme na 15 litara kiseonika, dobijao je i više, ali on to nije mogao da podnese, pa su ga vratili na 15 litara. Sve vreme je bio u krevetu, nije ustajao, mišići su mu atrofirali – tvrdi D. L.

Ona, takođe, tvrdi da je njenom ocu bilo toliko loše da nije mogao sam da jede.

– Pošto je onkološki pacijent, već je trebalo da ima operaciju, ali ta operacija je otkazana zbog kovida. Nije mogao da hoda, on je bio non stop u krevetu, u pelenama, tražio je od sestre da ga presvuče, a ona mu je rekla: “Presvuci se sam” i otišla. Posle nekoliko sati je došla druga sestra da bi ga presvukla i zbog toga se majka žalila lekarima i tražila da ga prebace u drugu bolnicu, jer očigledno da sve sestre ne vode računa o pacijentima isto – nastavlja ćerka pacijenta.

Za čoveka koji je bio nepokretan, koji ni kašiku nije mogao da drži u ruci, rekli su da ne želi da jede, a nakon zahteva njegove supruge da bude prebačen i drugu bolnicu, prema rečima ćerke, doktorka je sutradan, rekla: “Danas možete doći po supruga. On je izlečen od kovida i više ne možemo ovde da ga držimo, pa ga sami vodite u bolnicu koju želite”.

– Hitna pomoć ga je 14. januara u 18 časova dovezla sa čaršafom iz bolnice i njihovim jastukom – golog u peleni. To je čovek za koga su rekli da bez kiseonika ne može, da mora da bude na kiseoniku, oni su ga otpustili i rekli su mojoj majci “ako preživi veče vi ga dovedite sutra u gradsku bolnicu na pulmologiju”. A otpusnu listu smo dobili bez potpisa lekara, bez pečata, samo je onako otkucano i stavljeno je među njegovim ličnim stvarima. Kad smo pregledali stvari, videli smo da mu nema ni zdravstvene knjižice, ni lične karte koja je bila sa njim, ni jakne gde je sve to bilo. Bez ijednog dokumenta su ga otpustili, kako da ga lečimo – rekla je ona i dodala da su dokumenta naknadno pronađena.

Video i audio snimci

Redakciji je D. L. dostavila snimak razgovora supruge pacijenta i bolničkog osoblja, gde zaposleni tvrde da pacijent odbija da se obuče. Dostavljen je, takođe, video zapis dovoženja pacijenta od strane Hitne pomoći, na kom se vidi da je on nag donet u čaršavu, samo u pelenama.

“Pacijent odbio lečenje”

Na otpusnoj listi, dostavljenoj redakciji, napisano je da je pacijent odbio dalje lečenje i da je zbog toga pušten kući. Njegova ćerka za naš portal kaže da njen otac zbog stanja u kom se nalazio nije mogao da normalno razgovara, a kamoli da odbije lečenje. Na zadnjem delu otpusne liste se može videti sitan “trag” pečata koji moguće nije adekvatno nanet, a potpisa lekara nema.

Bez odgovora direktorke

Više puta smo kontaktirali direktorku kovid bolnice u Batajnici Tatjanu Adžić Vukićević, na telefon poznat redakciji, kako bismo dobili komentar na optužbe iznesene na račun medicinskoj osoblja te bolnice, ali od nje nismo dobili odgovor.

Izvor: Direktno.rs