„JA SAM VAM KOMANDANT!“ Evo kako je Milov savetnik nasrnuo na dojučerašnje kolege

Bivšem šefu policije određeno zadržavanje od 72 časa, osumnjičen za krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Navodi se da je savetnik predsednika govorio policajcima da im je on komandant, pre nego što je pokušao da probije kordon.

Okružen funkcionerima i pristalicama bivše vlasti, savetnik za bezbednost predsednika Veselin Veljović juče je policajcima u kordonu na Cetinju, koji je potom pokušao da probije, govorio da im je on komandant i tražio od njih da ga puste da prođe.

Policajci su ga molili da im „ne pravi probleme“
To je „Vijestima“ nezvanično kazao sagovornik iz bezbednosnog sektora, nakon što je nekadašnji direktor Uprave policije uhapšen zbog sumnje da je predvodio napad na policiju, na cetinjskom Dvorskom trgu.

Veljoviću, osumnjičenom za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, sinoć je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju Duško Milanović rekao je „Vijestima“ da je Veljoviću pritvor određen zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svedoke i bojazni da ne ponovi krivično djelo.

Sa rešenjem o određivanju pritvora sproveden je u „betonjerku“ Odeljenja bezbednosti Cetinje. Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora do tri godine. Jedan od lidera DF-a Milan Knežević pravosnažno je osuđen na četiri meseca zatvora zbog guranja policajca ramenom, koje je okvalifikovano kao pomenuto krivično delo. Knežević je odslužio kaznu…

Veljović je juče oko šest sati nasrnuo na doskorašnje kolege koji su štitili Cetinjski manastir od protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Uhapšen je oko 8.30 sati, nakon što su ga demonstranti „pozvali“ da izađe iz Gradske kafane u kojoj se sa funkcionerima DPS-a krio od suzavaca.

Prethodno, policija je nakon nekoliko okršaja sa demonstrantima, tokom kojih su suzavcima odbijali napad, krenula ka tom lokalu u kom je boravilo više desetina građana.

Kada su od grupe ljudi koja je sedjela u prvom dijelu lokala tražili da isprazne objekat, izrevoltirani demonstranti ušli su u prostoriju pored u kojoj su gotovo sve vrijeme sjedjeli funkcioneri DPS-a i od njih tražili da i oni stanu ispred policije.

– Izađite, zavukli ste se unutra i ostavili nas da se borimo – poručio im je jedan od demonstranata okupljenih na terasi lokala.

Muškarac koji je i ispred prvog dela kafića pregovarao sa policijom pozivao ga je da se smiri, ali građani su insistirali da i „oni sada malo pregovaraju sa policijom“.

Nakon njihovog zahteva, iz prostorije su počeli da izlaze funkcioneri opozicionog DPS-a. Jedan po jedan, okruženi građanima, izašli su Predrag Bošković, Veljović, Miloš Nikolić, Aleksandar Bogdanović i Nikola Divanović.

Sa njima je izašao i sudski veštak Predrag Boljević, koji se sagovorniku sa kojim je telefonski razgovarao žalio kako im „suzavcima je*aše majku, a sad hoće da nas isteraju iz gradske kafane”.

Kada su došli do Dvorskog trga, policajci su iz grupe izdvojili svog nekadašnjeg šefa i kroz kordon ga sproveli u službeni automobil, odakle je odveden u prostorije za zadržavanje cetinjskog Odeljenja bezbednosti.

Dok su ga policajci sprovodili, Veljović je tražio da pozove svog advokata.

Da se njegovo hapšenje sprema, “Vijestima” je rečeno odmah nakon prvog napada na policajce, koji je zabeležen kamerom.

Snimak napada objavio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović, uz komentar da je „sada valjda svima sve jasno“.

Nedugo potom, premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru je objavio da je Veljović uhapšen po njegovom nalogu:

– Obavještavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića – napisao je Krivokapić.

Abazović je sinoć za TV Vijesti rekao da je Veljović pokušao nasilno da probije kordon i da uspostavi komandu nad određenim službenicima Uprave policije.

Pojasnio je da je upravo tada i počeo incident, iako je policija do tada 30 sati pružala pasivni otpor.

Abazović je rekao da se na snimku vidi i poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

– Znamo da je poslanički klub DPS-a bio tamo, da je podstrekivanje na protest koji nije bio prijavljen rađeno od strane DPS-a, da je tamo bio predsednik države i glavni specijalni tužilac. Svi oni na neki način snose odgovornost za ono što se desilo, a istrage i operativni podaci će govoriti o drugim segmentima – kazao je Abazović.

Istakao je da policija zbog organizacije protesta istražuje više osoba, među kojima je i Veljović: „Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj procjeni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima”, rekao je Abazović.

Koordinator službi bezbednosti ocenio je da je paradoksalno i tužno da Osnovno ili Specijalno državno tužilaštvo ne interveniše na blokade u Cetinju, podsećajući na blokadu u Tuzima kada je istog dana pokrenut postupak protiv predsednika te opštine.

Abazović je kazao da je određivanje zadržavanja do 72 sata Veljoviću jedina ispravna odluka Tužilaštva i zahvalio im što ih nisu ponovo „neprijatno iznenadili“.

Istakao je i da policija ispituje ko je 4. septembra na Cetinju naoružavao demonstrante.

Povređeno 30 građana i isto toliko policajaca
Juče do podne 30 građana i 30 policajaca zatražilo je medicinsku pomoć, piše u izveštaju koji je Uprava policije dobila od cetinjske Bolnice.

Prema saznanjima “Vijesti”, niko od njih nije teže povređen, ali te informacije nije bilo moguće i zvanično potvrditi iz bolnice.

Istovremeno, dok su trajale demonstracije, policajci su u Odeljenje bezbednosti Cetinje priveli 30 osoba po raznim osnovima.

Gotovo svi su nakon saslušanja pušteni kući, jer je tužilaštvo ocenilo da u njihovim radnjama nema elemenata bića krivičnog dela.

U betonjerci cetinjske policije sinoć su zanoćili Veljović i Nikola Žugić, kojeg takođe sumnjiče da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Rukovodilac ODT Cetinje Duško Milanović kazao je da će Žugić danas biti priveden na saslušanje u to tužilaštvo.

On je kazao i da je ODT Cetinje formiralo predmet radi utvrđivanja da li su policijski službenici 4. i 5. septembra, prilikom protestovanja građana u prestonici Cetinje izvršili neko krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Izvor: Srbijadanas.com