HRVATI BESNI! ORBAN STAO NA STRANU SRBIJE: Trese se EU zbog ovoga

EUVlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je u zagrebačkom Večernjem listu oglas pod naslovom “O budućnosti Evropske unije” sa sedam predloga, među kojima je stav zvanične Budimpešte da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a i MVEP-a je saopšteno da Hrvatska ne deli stav Mađarske.

Sedam tačaka oglasa Mađarske vlade su: da u Briselu grade takvu “superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. “Mi kažemo ”ne” evropskom carstvu”.

Druga je da je “integracija sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja ”sve tešnje povezane unije između naroda Ecrope””.

Zatim Vlada Mađarske u oglasu ističe da “odluke donose izabrani vođe, a ne međunarodni NGO-ovi! Kažemo ”ne” outsourcingu vladavine prava”.

Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije – četvrta je tačka u oglasu mađarske vlade.

Dalje se u oglasu navodi da će “naredna decenija biti period opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Europi”.

Mađarska poručuje i da se mora vratiti evropska demokratija, jer se Evropski parlament pokazao, kako navode, slepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba, dodaju, povećati uloge nacionalnih parlamenata.

Najzad, u oglasu se ističe jasan stav mađarske vlade da “Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije”

Iako je stav Mađarske o Srbiji u EU poslednja tačka oglasa, ona je privukla najviše pažnju pojedinih političara i medija.

Hrvatski mediji su tih sedam predloga doživeli kao, kako prenosi zagebački Jutarnji list, još jedan snažan napad Budimpešte na EU i ponovaljanje optužbi koje Orban već, kako se navodi, godina upućuje Briselu.

Jutarnji primećuje da je oglas došao samo dan nakon poslednjeg samita Evropske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su, kako navode, “Orbanu poručili da napusti EU ako ne misli da poštuje načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i nezavisnosti sudstva do slobode medija”.

– Mađarska je već godinama glavni saveznik Srbije unutar Evropske unije, a posebno bliske odnose gaje dvojica vlastodržaca – Viktor Orban i Aleksandar Vučić – piše Jutarnji i dodaje da je prošlog leta slovenački premijer Janez Janša učestvovao sa Orbanom i Vučićem na veb konferenciji o evropskim izazovima i traženju zajedničkog evropskog identiteta.

Sva trojica složila su se da žele jaku i kompetitivnu Evropu koja je dom različitih naroda i Evropu kao zajednicu zasnovanu na “judeo-hršćanskim” i hršćansko-demokratskim vrednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu (“Ever Closing EU”) koja će zanemariti identitete i istorijsku baštinu pojedinih naroda – piše list.

Jutarnji kao najzanimljiviju tačku oglasa mađarske vlade ona koja kaže da “Srbiju treba primiti u Evropsku uniju”.

Orban se, kažu, otvoreno založio u korist Srbije i, štaviše, to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Evropske unije.

Inače, ovaj oglas mađarske vlade izazvao je burna reagovanja, a MVEP je saopštilo zagrebačkom Večernjem listu da kada je reč o Srbiji, Hrvatska ne deli stav Mađarske.

Izvor: Srbijadanas.com