HITNO! NOVO MISTERIOZNO OBOLJENJE ODNELO JEDAN ŽIVOT: Oglasio se SZO – slučajevi oboljenja jetre kod dece javili su se u EU i SAD

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj povezan sa epidemijom misteriozne bolesti jetre koja pogađa decu u Evropi i u Sjedinjenim Državama.

Zdravstvena agencija UN saopštila je da je do sada primila izveštaje o najmanje 169 slučajeva „akutnog hepatitisa nepoznatog porekla“ iz desetak zemalja, prenosi AP.

Ovo misteriozono oboljenje je prijavljivano kod dece uzrasta od mesec dana do 16 godina, a 17 slučajeva zahtevalo je transplantaciju jetre. Prvi pacijenti su prijavljeni u Velikoj Britaniji gde je obolelo 114 dece.

– Još nije jasno da li je došlo do porasta slučajeva hepatitisa ili povećanja svesti o slučajevima hepatitisa koji se javljaju očekivanom dinamikom, ali ostaju neotkriveni – navodi se u saopštenju SZO.

Stručnjaci kažu da ovo oboljenje može biti povezano sa virusom koji se najčešće izaziva prehlade, ali dalja istraživanja su u toku.

Izvor: Srbijadanas.com