HAOS U EVROPI ZBOG RATA U UKRAJINI: Cene hrane, goriva i struje skočile! Stala proizvodnja čelika!

Rat u Ukrajini osim što je izazvao potrese u Rusijim zahuktao je i inflaciju, porast cena energenata, troškovi proizvodnje padaju, potoršnja takođe, a počeli su i prvi redovi kako za gorivo tako i za namirnice, posebno deficitarne. Naime u Bugarskoj jedan penzioner je premnuo čekajući u redu da kupi ulje u Burgasu.

Francuski predsednik Emanule Makron skoro je saopštio da se „istorija u Evropu“ vraća na mala vrata i da rat u Ukrajini postaje još suroviji. Paralelno sa ratom trpi i ekonomija, jer ne pogađaju samo ekonomske sankcije Rusiju, nego i EU.

Cene goriva i hrane u Evropi obaraju istorijske rekorde, a širom EU sve je više nestašica i praznih rafova! Razlog za katastrofalan poremećaj tržišta jeste ratna kriza u Ukrajni, ali i objavljeni plan zvaničnika u Briselu da se u skoroj budućnosti potpuno obustavi uvoz ruskog gasa i nafte u EU iako se on i dalje obavlja bez ometanja.

Nemački sajt „Jurointelidžens“ ukazuje na činjenicu da Moskva, uprkos ratu, nije prekinula dotok gasa Evropi preko Ukrajine, da se plaćanja za gas, uprkos sankcijama, i dalje odvijaju preko Sberbanke i Gasprom banke, dve najveće ruske, što zbog ogromnog skoka cene gasa Rusiji donosi velike zarade, ali Evropa nema kud jer ne može da opstane bez ruskog gasa.

„Jurointelidžens“ primećuje da nije jasno dokle će trajati situacija u kojoj „EU za sada navija za Ukrajinu iz daljine, gledajući iz svojih toplih domova, grejanih na ruski gas“.

Švedska

Sandra Medaković (46), koja živi u Švedskoj, kaže da u ovoj zemlji na sukobe u Ukrajini gledaju kao na veliku opasnost po celu Evropu. Sve cene su skočile za oko 30 odsto, a najviše hleb, koji sad košta kao litar goriva jer se sva pšenica uvozi! Litar dizela košta oko 2,6 evra, litar benzina 2,2 evra, a toliko košta i litar ulja. Mi sve brašno uvozimo, pa je cena paketa od dva kilograma čak tri evra, odnosno oko 355 dinara! Kilogram pilećih krilaca je oko 500 dinara kada se preračuna. Na sreću, problem sa gasom nemamo, jer iz Norveške uvozimo smeće koje prerađujemo, a onda se na to grejemo, kaže ona.

Italija

Cene svega su skočile drastično! litar benzina već je 2,30 evra, a dizel čak 2,50 evra. Na autoputu ta cena ide i do 2,80 evra.

Računi za struju u Grčkoj 1.000 evra

Srpkinja Ana Nikolić, koja godinama živi u Grčkoj, kaže da su potrošačima ove nedelje počeli da stižu dvomesečni računi za struju i po 1.000 evra za jedan stan ili kuću, što je pet puta više nego za istu potrošnju koju su plaćali prošle godine.

Stala proizvodnja čelika u Nemačkoj zbog cena energije

Zbog rasta cena električne energije u Nemačkoj, čeličana Leh-Štalverke u bavarskom gradiću Majtingen obustavila je proizvodnju, piše Dojče virtšafts nahrihten.

Kompanija je saopštila da „ekonomski nije izvodljivo“ da sada radi, preneo je Sputnjik.

Takođe, nemački koncern čelika TisenKrup AG prijavio je višestruko povećanje troškova električne energije.

Koncern TisenKrup AG saopštio je da su u poslednjih 6 meseci njegovi troškovi gasa i struje premašili sto miliona.

Leh-Štalverke godišnje proizvede više od milion tona građevinskog materijala i troši energiju koliko i grad od 300.000 stanovnika. Pored zaposlenih u zavisnim preduzećima, u proizvodnom pogonu radi više od 1.000 radnika. Leh-Štalverke je jedina čeličana u Bavarskoj.

Čeličane koje koriste električnu energiju za topljenje starog metala troše mnogo više energije od onih koje koriste tradicionalne visoke peći, koje koriste rudu gvožđa i koks od kamenog uglja.

Bugarska

U Bugarskoj jedan 77godišnjak preminuo je čekajzući u redu da kupi jestivo ulje u bugaskom gradu Burgasu. U radnji je bio sa prijateljem. Red je bio dugačak 500-600 metara. Nakon dugog čekanja, čovek je umro kada je konačno stigao do paleta sa jestivim uljem, prenosi bugarski medij. Hitna pomoć je došla na lice mesta i utvrdila smrt čoveka.

Lokalci su ogorčeni što moraju da čekaju satima kako bi kupili ulje u radnjama. Situacija je slična ispred svih velikih prodavnica tog lanca u Burgasu.

„Čovek je umro u radnji. Gurali su ga i pozlilo mu je. Ovo je ludost. Ljudi kažu da je pao, poplaveo i umro. Red je bio ogroman“, rekla je jedna od žena koja je tu bila u kupovini.

U ispred drugih hipermarketa u drugim gradovima Bugarske se pružaju redovi, a neke prodavnice u prestonici već uvode ograničenja na kupovinu ulja zbog masovnog pravljenja zaliha, koje je dovelo do rasta cena na čak 5,5-6,5 leva za litar.

Samo u protekloj nedelji, cena suncokretovog ulja skočila je za 1,5-2 leva, u nekim slučajevima i više, prenosi Novinite.com.

Kurir,rs/Beta/Sputnjik