GRCI IMAJU SJAJNE VESTI ZA SRPSKE TURISTE: Evo kada MI možemo na more

Sjajna vest za srpske turiste! “Lokdaun” u Grčkoj će već od kraja meseca biti polako ukidan po fazama, a naši turisti će moći na letovanje u zemlju Helena već u maju.

Kako je javila grčka televizija “Star”, Grci počinju da popuštaju stroge antiepidemiološke mere uprkos naglom porastu broja zaraženih. Ipak, grčki stručnjaci su najavili da očekuju da će broj zaraženih pasti tokom sledeće nedelje i da ne očekuju više toliko teških slučajeva u bolnicama.

Prva relaksacija mera kreće već 22. marta, a onda se postupno planira otvaranje. Sve do maja, za kada je najavljeno da će u Grčku na odmor moći da uđu strani državljani.

Srpski turisti će u Grčku ulaziti uz potvrdu o vakcinaciji ili uz negativan test na kovid-19. Ipak, u ovoj prvoj objavi nije definisano koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se zasad pretpostavlja da će sva cepiva biti prihvatljiva. Ovu pretpostavku ohrabruje i trenutna situacija sa vakcinacijom u Evropskoj uniji, gde sve više zemalja prihvata vakcine sa istoka.

Plan po kojem će se Grčka otvarati od kraja ovog meseca za sada izgleda ovako:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.

29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.

20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.

Maj: Otvranje turizma.

Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Seničić: Teško će se Evropa odreći kineskih i ruskih turista

I predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić očekuje da će EU uskoro priznati istočne vakcine.

– Činjenica je da tri fabrike vakcina ne mogu trenutno da obezbede dovoljno vakcina ni za Evropu, a kamoli za ceo svet. Zato očekujem da će pre ili kasnije i u EU biti odobrene sve efikasne vakcine protiv kovida-19. Koliko znam, problem s kineskom vakcinom je što Kina još nije dostavila EU dokumentaciju o trećoj fazi ispitivanja vakcine. Mislim da će se to uskoro rešiti – objašnjava Seničić.

Kako kaže, iz ugla turizma ne bi bilo racionalno da se ne odobre kineske i ruske vakcine u EU.

– Svake godine više do 100 miliona kineskih turista poseti Evropu, pogotovo Francusku, Italiju i Španiju. Kineski turisti su veoma zahvalni jer su vansezonski gosti, a i dobri potrošači pošto troše u proseku od dva do tri puta više od evropskih. Takođe, ruski turisti spadaju u najveće potrošače među turistima, i to na najluksuznijim lokacijama. Prosto, ne bi bilo ekonomski opravdano da se drugu godinu zaredom EU odrekne tolikog profita – zaključuje Seničić.

(Kurir.rs/ Blic)