GRAD, OLUJNI VETAR, GRMLJAVINA: U ove delove Srbije stiže velika oluja

Foto: Ilustracija

Danas tokom većeg dela dana pretežno sunčano, toplo i sparno. Posle podne nad severozapadnim i severnim predelima regiona razvijanje lokalnih nestabilnosti uz grmljavinske pljuskove kojih ponegde može biti i na jugozapadu Srbije, istoku BiH i severu Crne Gore, navodi na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

Tokom noći ka ponedeljku sa premeštanjem slabog hladnog fronta moguća je jaka destabilizacija atmosfere uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Najaktivniji deo te linije nestabilnosti bio bi nad središnjom, posebno istočnom Hrvatskom, središnjom, istočnom BiH, Vojvodinom, zapadnom, jugozapadnom, kasnije tokom noći središnjom, južnom i istočnom Srbijom. Iznad ovih predela osim grmljavinskih pljuskova moguća je pojava snažnih nestabilnosti uz jako sevanje, olujan vetar, obilnu kišu i pojavu grada.

Kako će reč biti o vrlo lokalnim, ali eksplozivnim razvojima nema načina da se unapred predvidi gde će se i kada oni tačno pokrenuti, ali najveći deo regiona, a posebno pomenuti delovi treba da se pripreme za veoma buran kraj dana i posebno prvi deo noći ka ponedeljku.

Pred zoru ka ponedeljku se računa na smirivanje atmosfere tako da će u ponedeljak preovlađivati sunčano i toplo, samo će nad brdsko-planinskim delom regiona biti lokalnih pljuskova. Maksimum od 24 do 31 stepen Celzijusa.

U utorak veći deo dana sunčan i topao, posle podne na zapadu destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove, koji će se u noći ka sredi premestiti ka severnom delu regiona.

Količinu i raspred padavina u tim danima nije moguće tačno predvideti ali jutarnji proračun za značajan deo regiona daje oko 30 mm taloga, a lokalno uz jače nevreme i preko 60 mm taloga. Sve je izvesnije da ukoliko do sutra uveče ne bude većih promena od 7. juna do 11. jula region može dobiti konkretnije, lokalne, padavine.

Uz padavine bi i osetnije osvežilo tako da bi se sredinom nedelje maksimum kretao od 16 do 24 stepena Celzijusa, što je malo ispod proseka.

Oko 12. juna se računa na novo otopljenje, dok je novo osveženje moguće posle 20. juna.

Danas posle podne i uveče veliki deo regiona, a posebno delovi istočne Hrvatske, istočne i severoistočne BiH, Vojvodina, zapadna i deo središnje Srbije mogu imati snažne grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode.

Izvor: Srbijadanas.com