FRILENSERI NA NOGAMA: Sprema se veliki protest zakazan 24. aprila

Pregovori frilensera i predstavnika Vlade Srbije ponovo su danas prošli bez uspeha, upravo je objavio Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na Internetu. On je najavio i veliki protest 24. aprila, a pre toga da će radnici na internetu 10. aprila naći i na ekološkom protestu.

Kako je rečeno, ni frilenseri i Vlada nisu odstupili od svojih zahteva, te nije postignut dogovor. Štaviše, radnici na internetu najavljuju protest i radikalizaciju svojih zahteva.

– Tražili su bes – dobiće bes! Zajedno pozivamo ljude da izađu na ulicu 24. aprila, a ako nekim slučajem Vlada preduzme korake da ovu pljačku sprovede ranije, ranije ćemo i izaći na ulicu. A 10. aprila ćemo pružiti podršku ljudima na ekološkom protestu. Biće nas više hiljada, ako ne i desetine hiljada – rekao je Pogačar.

Podsetimo, Vlada je juče iznela novi predlog rešenja naplate poreza frilenserima i najavljeno je da će novim predlogom 80 odsto frilensera biti izuzeto od plaćanja poreza i doprinosa za prethodnih pet godina, te da će 20 odsto preostalih imati mogućnost reprograma duga na 10 godina. Frilenseri taj predlog nisu prihvatili, jer smatraju da je gori od prethodnog.

– Vlada je izložila predlog koji smo čuli prethodnih dana, a predlog nisu hteli da menjaju ni u jednom koraku. Ništa se nije promenilo. S tim u vezi, znam da svako ko ovo gleda pita te ljude: Da li ste normalni da insisitirate na plaćanju nečega za šta ništa nećemo dobiti, osim duga i dužničkog ropstva – podvlači Pogačar.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera. Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su njihovi prihodi u proseku oko 80.000 dinara bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene.

Izvor: Direktno.rs/Foto: Printscreen Ilustracija