FRANCUSKA NA STRANI SRBIJE! Ne podržavaju ulazak Prištine u Savet Evrope

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar smatra da je podnošenje zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope jednostrana odluka, a kako dodaje, Francuska ne podržava jednostrane poteze.

Naglasio je da je prioritet dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador Košar je naglasio da bi dijalogu Prištine i Beograda pod hitno trebalo dati novu dinamiku.

– Podržavamo napore Miroslava Lajčaka, podržavamo poziv Nemačke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijera Aljbinu Kurtiju. Kandidatura za Savet Evrope je jednostrana odluka, a mi ne podržavamo te odluke i smatramo da je prioritret dijalog. Prioritetne teme su: Zajedica srpskih opština, energetska pitanja i pitanja nestalih osoba. To je za nas prioritet – izjavio je Košar gostujući na TV Nova S.

Naglasio je da prištinska vlast nema podršku Francuske za podnošenje kandidature u SE jer jednostrani potezi mogu dovesti do podizanja napetosti.

– Razumemo težnje Kosova da uđu u evropske institucije, i pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima što se tiče Ukrajine. Međutim, jednostrani potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti, prioritet je dijalog kako se vodi danas od strane EU uglavnom uz posredovanje i podršku unije – kazao je on.

Na pitanje da li će Francuska glasati za ulazak Kosova u Savet Evrope ambasador kaže da se to pitanje za sada ne postavlja jer proces prijema traje dugo, zahteva mišljenje Parlamentarne skupštine, a zatim preispitivanje te kandidature.

– Prioritet Francuske je da uradimo sve, zajedno sa našim evropskim partnerima posebno sa Nemačkom da se dijalog nastavi na čvrstim temeljima i to je ono što je urgentno. Dakle mi smatramo da jednostrani potezi nisu korisni i mogu da ukoče jedan proces koji je već komlikovan i koji poslednjih meseci nije baš puno napredovao – jasan je Košar.

Ambasador je podsetio na susret sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i izjavio da ga je obavezao na ovorenost u ovom teškom dijalogu koji želimo da pokrenemo.

– Naši napori idu u tom pravcu, i to nam je cilj – kazao je Košar.

Izvor: Srbijadanas.com