Ekološki ustanak: Blokade puteva na 50 lokacija

Inicijativa Ekološki ustanak pozvala je građane da i danas, u subotu, blokiraju saobraćajnice širom Srbije na sat vremena, dok je inicijativa Kreni-promeni odustala od organizacije slavlja na beogradskom Trgu Republike jer su ispunnjena dva inicijalna zahteva protesta – Zakon o eksproprijaciji je povučen a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je izmenjen.

Ekološki ustanak je saopštio da će okupljanje u Beogradu početi u 13 sati ispred Sava Centra, a blokada u 14 sati. Tu će se građanima obratiti i Dragan Milovanović Crni, momak koji je zaustavio bager u Šapcu tokom prve blokade puteva u Srbiji.

Osim njega, prema najavama Ekološkog ustanka građanima će se oko 13 sati kod Sava centra obratiti i Aleksandar Panić, iz Odbranimo reke Stare planine i Desimir Stojanović Desko iz Rakite.

Cilj novih blokada je definitivno proterivanje kompanije Rio Tinto iz Srbije.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da će blokade biti organizovane u ukupno 50 lokacija.

On je naveo da su ovu odluku da se protest nastavi podržalo 40 organizacija i da su se saglasili pre svega da se traži da se Rio Tinto izbriše iz prostornog plana Loznice.

Prema njegovim rečima, nakon blokade fokus će biti Lozica i sednica gradske skupštine koja odbija da raspravlja o brisanju projekta Jadar iz prostornog plana.

I Savez ekoloških organizacija Srbije saopštio je da ostvarenjem svog cilja smatra obustavljanje svih istraživanja stranih kompanija i zabranu eksploatacije rudnih bogatstava na teritoriji Srbije. I najavio da će nastaviti sa protestima različitih oblika i blokadama.

Izvor: Direktno