Ekološka katastrofa: Snimljen film o zagađenosti u Smederevu i Kinezima

Kinezi su bili ti koji su fabriku ponovo pokrenuli, otvorili su vrata za 5.000 radnika iz Smedereva, ali je počeo crveni prah da izlazi iz dimnjaka, koji je prekrio ne samo fabriku nego i automobile, kuće i biljke – deo je navoda iz dokumentarca svetske produkcije VPRO i DE HAAIEN o Srbiji, Smederevu i ekološkoj katastrofi koji kineske kompanije prave.

U videu koji je objavio Pokret Tvrđava navodi se da je Nikola Krstić iz Smedereva pokušao da stupi u kontakt sa novim vlasnicima fabrike, zvao ih, slao mejlove, pitajući ih da li će prestati sa emitovanjem te opasne prašine.

– Odgovor nije dobio. Onda je krenuo sa borbom. Nikola je primetio da sve više kamiona sa opasnim otpadom izlazi van železare. Kada je otišao da proveri, primetio je da je dolina sve manja i da postaje brdo. Vrlo je bizarno, napravili su ovo brdo šljake bez ikakvih dozvola. Ovo izgleda kao ekološka katastrofa, zašto srpske vlasti ne urade više? Da primoraju Kineze da investiraju u ekologiju – pitanja su koja se provlače u ovom dokumentarcu.

A Krstić odgovara da je to “malo političko pitanje”, što izaziva čuđenje stranaca, koji ga očigledno baš i ne razumeju.

– Vlasti ne žele da naprave problem sa Kinezima, Kina je važan partner srpskoj ekonomiji. Imam probleme, zovu me, prete mi, nije to ništa novo, to je normalno u Srbiji . Zovu te i kažu. Ne radi to. Budi pametan. Ne radi to – rekao je Krstić.

Izvor: Direktno.rs