DVE OSOBE UPALE U REKU U NOVOM PAZARU: Sumnja se da su se utopile!

Nakon Prijepolja, Lim se izlio i u Priboju, voda je poplavila domaćinstva u nekim naseljima, a i u Novom Pazaru je uvedena vanredna odbrana na rekama.

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju i Sjenici proglašena je vanredna situacija. Iz Crne Gore stižu novi obilni dotoci, pa je na Limu podignut još jedan nasip – da zaštiti Brodarevo.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, „Srbijavoda“ i opština, obezbeđuju mesta gde se, tokom dana, očekuje vrh poplavnog talasa.

11.35 – Traga se za dve osobe u Novom Pazaru

Kako RTS nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije i gradskog kriznog štaba tragaju za dve osobe u novopazarskom naselju Ćeremidžinica.

Nadležni su na terenu gde utvrđuju navode da su se osobe utopile u reci Trnavici koja je nadošla zbog obilnih padavina.

Kako navodi očevidac, dok su stavljali dasku i najlon jedna strana se potkopala i tada su tri osobe upale u reku, kao i da su jednu spasili.

„Celo jutro zovem, celo jutro, isključeni im telefoni. Miliciju zovem, kažem čoveče potkopan put, hoće da odnese sve. Došla je jedna žena policajka, okrenuše se i odoše. A sad su svi našli vremena dođu“, navodi očevidac.

10.38 – Nabujale reke u Novom Pazaru, izlila se reka Raška

Kiša koja je padala tokom noći dovela je do porasta vodostaja novopazarskih reka i izlivanja Raške u naselju Jerka. Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je za radio Sto plus da se duž svih vodotokova u gradu nalaze građevinske mašine koje intervenišu na kritičnim lokacijama.

„Mašine su na terenu od ranog jutra. Imamo koordinaciju sa Sektorom za vanredne situacije, tako da za sada kontrolišemo situaciju. Došlo je do izlivanja reke Raške kod restorana Saz. Sektor je intervenisao i radi se na daljoj sanaciji terena i rečnog korita“, kazao je Dupljak, prenosi Beta.

Dodao je da se situacija prati i da su, čekajući poplavni talas, obezbeđene najrizičnije deonice. Kiša u Novom Pazaru pada od srede popodne, a meteorolozi najavljuju da će prestati tokom dana.

10.33 – Novi Pazar, uvedena vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica

Uvedena je vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica na teritoriji Grada Novog Pazara.

Raška je prilično nadošla za vrlo kratko vreme, kažu nadležni.

Ibar je još uvek u granicama redovne odbrane kod varoši Raške.

10.25 – Izlio se Vidrenjak u Tutinu

Došlo je do izlivanja reka i potoka u Tutinu. Vidrenjak se izlio u centru grada kod autobuske stanice, ali i na ulazu u Tutin iz pravca Mehovog Krša. Ekipe su na terenu i procenjuju opasnost.

9.55 – Bjelica preti da se izlije, duž čitavog toka vodostaj u porastu

Vodostaj reke Bjelice je u porastu duž čitavog njenog toka, a izlivanje reke je registovano na poljoprivrednom zemljištu u pojedinim naseljenim mestima, u selima Živica, Turica i Puhovo.

„Jedna porodica je iseljena i u dva domaćinstva je voda ušla u dvorište. Narednih nekoliko sati je presudno, ako nivo vode nastavi da raste situacija će biti izuzetno teška“, rekao je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Usled opasnosti od poplave, ugrožena su i dva putna pravca u Viči i Guči,

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Bjelici u Guči otkazano je zbog apela nadležnih republičkih organa i vremenskih neprilika kao i najavljenih pojačanih padavina.

9.50 – I dalje kritično u naselju Bukreš u Sjenici

Skoro 48 sati u Sjenici meštani se bore sa poplavama, usled izlivanja reke Grabovice. I dalje je kritično u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Celu noć su dežurilali pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i meštani kako bi se ublažile posledice, javlja dopisnik RTS-a.

Svi su uključeni, pune džakove, a više od 20 pumpi crpi vodu iz poplavljenih dvorišta.

Uključena je sva mehanizacija javnih preduzeća, ali i mehanizacija i terenska vozila privatnika.

9.45 – Izlile se manje reke u Čačku

U Čačku su se jutros izlile manje reke, a vode ima u dvorištima zbog izlivanja vode iz kanala.

U Atenici u Ulici broj 5 intervenisale su ekipe gradskog štaba za vanredne situacije, kako voda ne bi prodrla do jedne kuće.

Izvor: Kurir