DRŽAVA MISLI I NA NEZAPOSLENE: Stiže novi paket finansijske podrške za građane i privredu!

U okviru pripreme novog paketa mera za pomoć privredi i građanima Vlada Srbije razmišlja i o nekoj vrsti podrške za nezaposlene.

Iz Ministarstva finansija je potvrđeno da podrška za nezaposlene tek treba da bude definisana.

Kad je reč o pomoći za zaposlene, više od milion ljudi bi moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, to jest od 32.000 do 48.000 dinara.

Takođe, razmišlja se i o dodatnoj podršci građanima, a koja je u 2020. bila u vidu isplate 100 evra svim punoletnim građanima.

– Do Sretenja bi trebalo da bude definisan dodatni paket pomoći privredi i sada se rade poslednje analize kako bi novac bio usmeren na pravi način, kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno – rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je naglasio da su javne finansije Srbije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novi paket pomoći privredi i građanima koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto – rekao je Mali.

Država će, dodaje Mali, nastaviti i ove godine da sprovodi i garantne šeme za kredite, a podseća da je u toku prošle godine na taj način ukupno 1,5 milijarda evra ušla u privatni sektor. Istakao je da je tim sistemom obuhvaćemo 1.052.000 zaposlenih.

Vučić je inače naveo da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca. Kazao je da će biti i sektorske pomoći za turizam, hotelijere, turističke agencije, vodiče i autobuske prevoznike sa još pola minimaca.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale sa 1,5 milijardi evra, a ovog puta bi preko tog sistema moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

(Kurir.rs/Telegraf)