DRŽAVA DAJE BESPOVRATNO 300.000 DINARA! Ovo su uslovi…

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu prima zahteve za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2022. godini do 31. marta.Ova institucija je pozvala nezaposlene koji planiraju započinjanje samostalne delatnosti, da apliciraju do ovog roka.

Program samozapošljavanja jedna je od aktivnih mera zapošljavanja NSZ, i predstavlja institucionalnu podršku razvoju preduzetništva, pre svega finansijsku, u vidu subvencije koja ove godine iznosi 300.000 dinara, dok je za osobe sa invaliditetom koje pokreću svoj biznis iznos nešto veći – 330.000 dinara. Program uključuje i stručnu, nefinansijsku podršku koja obuhvata obuku za preduzetnike-početnike, uslugu mentoringa, informisanje i savetovanje.

Za ovu vrstu podrške mogu konkurisati lica opredeljena za pokretanje sopstvenog biznisa, koja su prijavljena na evidenciju NSZ, uz dodatni uslov – uključivanje u obuku „Put do uspešnog preduzetnika“. Zainteresovani obuku mogu da pohađaju u filijali za zapošljavanje u Zrenjaninu, a, od ove godine, mogu je pratiti i on-lajn. Potencijalnim preduzetnicima određeni fond ekonomsko-pravnih informacija na početku je nužan, s obzirom na to da je za započinjanje i uspešno vođenje sopstvenog posla potrebno imati znanja o tome kako osnovati firmu, koliko novca je za to potrebno, kako analizirati tržište, kako pratiti pravnu regulativu, zbivanja na tržištu, poteze konkurencije, zatim, kako se piše biznis plan, koji su osnovni principi upravljanja firmom, informacije o raspoloživim kreditnim linijama i izvorima finansiranja, itd.

Uz podršku ovog programa moguće je pokrenuti biznis iz bilo koje od proizvodnih ili uslužnih delatnosti, a isključene su primarna poljoprivredna proizvodnja, menjačnice, trgovina, taksi usluge.

Prošle godine 64 male firme na nivou Srednjobanatskog oruga pokrenute su zahvaljujući podršci programa za samozapošljavanje NSZ. Ukupan broj registrovanih firmi uz podršku državnih mera u centralnom Banatu je 81, s obzirom na to da je jedan broj delatnosti pokrenut uz podršku subvencija po programima LAPZ lokalnih samouprava i pokrajinskog konkursa za samozapošljavanje.

Izvor: Alo.rs