DR KON SE OGLASIO: Broj je uznemirujući, sutra sastanak o UVOĐENJU NOVIH MERA

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa koronom.

Sutra u devet časova održaće se vanredna sendica Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, a epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je glavni povod ovome povećan broj novozaraženih COVID-19.

– Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da i kontrola mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo institucije. Ako su u školama formirali dobar nadzorni sistem, tako da nema transmisije, onda je to izvodljivo i na ostale – kazao je dr Kon za TV “Pink” ističući da je važno da se svi uključe u brobu protiv korona virusa.

Kon je rekao da je važno da se pronađe mehanizam kako bi se poštovalo ono što je obavezno, ali kako dodaje važno je da se poštuju i preporuke stručnjaka.

– Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji – kazao je Kon.

Uvođenje obaveznih negativnih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

– To već postoji kao mera samo treba da počne da se primenjuje za sve zemlje. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštirmo siutaciju nadzora i kotrole na granicama. Nije prihvatljivo da se tek tako drži otvorna granica – kazao je Kon.

O radikalnijim merama, i mogućem zatvaranju Beograda, Kon kaže da prestonica jeste jedna od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još uvek nema potrebe da budu ozbiljnije.

Izvor: Blic