DR KISIĆ SE OGLASILA: Objasnila šta tačno znači ZABRANA OKUPLJANJA više od PET LJUDI?

Odlučili smo se da se smenji broj osoba koje mogu da se okupljaju u zatvorenim i otvorenim prostorima, što je bilo 30, sada je smanjeno na 5 osoba, izjavila je danas dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je precizirala šta to praktično znači i navela da to nije samo preporuka, već obaveza koja će biti zakonski regulisana.

– Kao što je prethodna mera bila regulisana zakonom, tako će i ova. Nije na nivou preporuke – zabrana se odnosi na okupljanje na javnim manifestacijama, što se odnosi na proslave, kongrese, seminare… Misli se na organizovana okupljanja, ne odnosi se na školsku i radnu sredinu – naglasila je ona.

Takođe, dodala je, odlučeno je da srednje škole takođe imaju mini raspust 11, 12. i 13. novembra. Prvobitno je to odlučeno samo za osnovne škole, a odlučeno je da to bude i u srednjim školama, kako bi bili izjednačeni ovi mini odmori. Odluka se odnosi i za područje centralne Srbije i Vojvodine.

Situacija izuzetno nepovoljna

Kisićeva je rekla da je iskustvo pokazalo da naše ponašanje i te kako utiče.

– Sve zemlje sveta imaju iste preventvne mere. Mi još uvek se nismo odlučili na najradikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili satnice rada objekata. Situacija je izuzetno nepovoljna – dodala je ona.

– Vidi se značajan trend porasta obolevanja od kovida širom sveta. Sezona respiratornih infekcija je i to je očekivano, ali se svet nadao da neće biti ovakvim interzitetom. Ceo region beleži rekorde. Na području Hrvatske bilo je 34, a u BiH 54 smrtna ishoda – rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Krizni štab predložio je danas da se zabrani okupljanje više od pet ljudi i unutra i napolju.

O meri zabrane okupljanja govorilo se prethodnih dana u stručnoj javnosti.

Izvor: Srbijadanas.com/Foto: Ilustracija