DONETA ODLUKA! Nove blokade puteva najavljene za 3. januar

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je za 3. januar nastavak blokada puteva širom zemlje.

Blokade će uslediti, pošto je, kako su ocenili, jasno da Vlada neće povući uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma.

Iz tog saveza su naveli da će blokade početi u 13 časova i da će trajati tri sata.

„Prvo ćemo blokirati puteve na tri sata, a posle i duže i šire, sve dok predsednik ne povuče uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije. Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka. Do pobede“, naveli su iz saveza.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da projekat Jadar neće biti povučen i optužio „bivšu vlast“ da je kompaniju Rio Tinto dovela u Srbiju.

„Taj projekat stoji i nigde se pomerati neće. Oni su ga doveli, a mi smo uradili sve što je narod tražio i to je to“, kazao je Vučić.

Manojlović: Naš fokus na narodnoj inicijativi

„Mi smo se fokusirali na narodnu inicijativu i želeli bismo da imamo jedan konkretan, pravno utemeljen zahtev i na osnovu njega da vršimo pritisak“, izjavio je danas FoNetu predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović povodom najave protesta Saveza ekoloških organizacija Srbije za 3. januar.

Manojlović je i direktor kampanje „Kreni-promeni“ koja će posle praznika početi prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative kako bi se onemogućila eksploatacija litijuma.

„Mi smo odabrali da idemo na narodnu inicijativu, odaberemo jedan utemeljen zahtev a onda ćemo svi zajedno vršiti pritisak“, rekao je Manojlović na pitanje da li će UZUZ i „Kreni-promeni“ podržati protest 3. januara.

Izvor: 021