Dnevnica 5.000 dinara, a niko ne želi da radi ovaj posao u Srbiji

Foto: Ilustracija

Društvene mreže, portali i novine u Srbiji su prepuni oglasa u potrazi za beračima malina

Njima domaćini, u strahu da će im rod propasti jer neće imati ko da ga „skine“, nude sve bolje uslove. Tako će i ovogodišnja dnevnica, najverovatnije, iznositi čak 5.000 dinara – 2.000 više nego lane.

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović berače bezuspešno traži već tridesetak dana, a oglas je postavio na jednom od čitanijih portala u zapadnoj Srbiji.

„Uz dnevnicu nudim smeštaj i hranu, ali niko neće da radi. Moj zasad je na površini od oko 50 ari, što i nije tako puno, pa zamislite koliko tek strepe vlasnici većih parcela“, objašnjava Sretenović, pretpostavljajući da će cena maline ove godine premašiti 600 dinara po kilogramu, mada pojedini otkupljivači vele da će „izaći“ i na 1.000, što bi bilo rekordno.

Na to će, kažu dobri poznavaoci ove oblasti, pre svega uticati manjak roda – posebno u brdskim predelima, gde je malinjake „pokosio“ kasni sneg. Istovremeno, na svetskom tržištu je sve veća potražnja za srpskim malinama, mada trenutna kriza u Ukrajini i te kako može da utiče na izvoz.

„U hladnjači su mi ostale neke zalihe od prošle godine, a trenutna cena je dostigla 590 dinara, plus porez. U malinjacima se ovih dana čisti višak, te đubri, taripira i frezira, a za sve to sam morao da dovedem radnike iz Požege, kojima plaćam 400 dinara po satu. Imam zasade na 1,3 hektara, pa se uzdam u obećanje jednog Piroćanca da će mi na vreme dovesti berače. Računam i na tradicionalnu radnu snagu iz Republike Srpske“, kaže Vladan Perović iz Arilja.

Inače, pojedini malinari iz ovog mesta, ali i iz Ivanjice – već godinama unazad – sa prvim prolećnim radovima odlaze autobusom na jug Srbije i odatle dovoze radnike, koji u ovim krajevima ostaju sve do kraja sezone branja. Među njima je najviše Roma, kojima proizvođači obezbeđuju smeštaj, a oni – po potrebi – idu od proizvođača do proizvođača i obavljaju sve potrebne poslove. Trenutna dnevnica im je oko 4.500 dinara…

Izvor: Alo.rs