DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD: Meteorolog otkrio šta nas čeka početkom novembra

Meteorolog Marko Čubrilo nam donosi detaljnu prognozu za naredni period. Najviše kiše se mogu očekivati jugozapadni, južni i severni predeli regiona gde bi do večeras u proseku palo oko 15mm taloga, što su za ovaj inače u proseku suv mesec relativno visoke količine.

U koliko bi se projekcije modela ostvarile najviše kiše bi dobili delovi severnog Jadrana, posebno u zaleđu, gde je već pala značajna količina, zatim Gorski Kotar i severni deo srednjeg Jadrana, zatim delovi srednjeg i južnog Jadrana, severozapadna i deo središnje BiH, posebno istočna Slavonija i delovi Vojvodine.

Danas tokom dana nad središnjim, severnim i istočnim predelima još kiša povremeno,ali slabija u odnosu na današnju. Nad ostalim predelima promenljivo oblačno i uglavnom suvo.

Danas još malo svežije uz maksimume od 9 do 16 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka za ovaj deo meseca.

Od nedelje jutra sveža, ne i hladna uz pojavu lokalne magle, ali tokom dna sunčano i ponovo relativno toplo, posebno u utorak kada će maksimumi ponegde ponovo prelaziti i 20 stepeni Celzijusa.

Oko 27. oktobra se računa na uticaj još jednog slabog ciklona uz naoblačenje i slabu kišu ponegde, dok se nešto konkretnije padavine za sada očekuju nad južnim delom regiona. Malo će zahladiti ali će temperature i dalje biti dosta visoke za tej deo godine.

Od 30. oktobra se računa na jačanje anticikona nad većim delom središnje i istočne Evrope dok će zapadne i severozapadne predele zahvatiti jaka ciklonska aktivnost.

Nad nama se računa na uglavnom suvo i stabilno vreme, ali će tačan razvoj vremena tih dana zavisiti od položaja tog anticiklona. GFS njegovo jezgro postavlja uglavnom istočnije od nas ili tačno iznad nas te simulira suvo, stabilno i relativno toplo veme uz sveže noći bez mraza.

ECMWF taj anticiklon postavlja malo zapadnije tako da bi po istočnoj periferiji tog anticiklona strujao uglavnom suv ali prohladan vazduh te bi uz promenljivu oblačnost bilo svežije sa maksimumima od 8 do 14 stepeni Celzijusa.

Videćemo kako će se sinoptika ovih dana razvijati, oba modela su dosta stabilna u svojim simulacijama, ansamble niz GFS-a posle 03. novembra simulira postepeno zahlađenje, dok kontrolni i deo ansamble članova ECMWF-a posle 05. novembra simulira dalje izmeštanje tog anticiklona ka zapadu ćime ga nama krenuo suv, ali još hladniji vazduh.

Izvor: Srbijadanas.com/Foto: Ilustracija